Зануляване на споделената икономика

Тази дейност не разчита на никаква подкрепа и сама като приказния Барон Мюнхаузен трябва да се извади за косите, ако иска и занапред да е жива

Зануляване на споделената икономика

Снимка: Pixabay

Автор: Тони Григорова

Пандемията променя всичко. Споделената икономика също получи внезапен удар и нейният възход сериозно пострада. В България тя има съвсем скромно развитие по редица причини, но даваше надежди да потръгне, въпреки спирачките, които й се слагат.

Разцветът

Дигитализацията беше отворила нови канали и възможности, които позволиха на тази икономика се разраства като лавина в развития свят, без да се съобразява с утвърдените модели и разбирания за икономическо взаимодействие и за лоялна конкуренция. Това причиняваше немалко главоболия на властите по света, тъй като те искат да вкарат всичко в регулация, стремят се към пълна прозрачност, за да може да събират повече данъци и такси.

Къде бяхме ние

Бългapия ce нapeждa нa eднo oт пocлeднитe мecтa в Eвpoпeйcĸия cъюз пo изпoлзвaнe например нa cпoдeлeни тpaнcпopтни ycлyги. Eдвa 2% oт бългapитe – и то през 2019 г. -  ca ce възпoлзвaли oт подобна транспортна възмoжнocт. Ha дpyгия ĸpaй нa ĸлacaциятa е Ecтoния (29%), cочат дaнни нa Eвpocтaт. У нас споделеното пътуване не се толерира, то е по ръба на закона, та и отвъд. B нaчaлoтo нa 2019 г. Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд пoтвъpди peшeниeтo нa Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa от 2015 г., c ĸoeтo ce зaбpaнявaт cпoдeлeнитe пътyвaния в cтpaнaтa нa ĸoмпaниитe Ubеr и „Paзиep Oпъpeйшън Б.B.“. По този начин не бе позволено да се извличaт иĸoнoмичecĸи пoлзи в yщъpб нa cyбeĸтитe, ĸoитo пpeдocтaвят лeцeнзиpaн тaĸcимeтpoв пpeвoз. И когато заради пандемията, животът почти спря, транспортът направо замря. Точно сега по тънък лед се движи границата между нерегламентирания превоз, (не)лоялната конкуренция и споделеното пътуване. Подобен удар беше нанесен и на споделеното предлагане на жилища, като по този начин се елиминират възможностите за „паралелен слалом“ на иноватори и традиционалисти.

Ами сега?

Този най-гъвкав сегмент от модерната икономика се оказа сред най-засегнатите днес. Пандемията парализира споделената икономика, но вече виждаме успешни примери как някои откриват новите потребности на хората и пренастройват предлагането на споделени услуги. Поради своята специфика споделената икономика не разчита на никаква подкрепа и сама като Барон Мюнхаузен трябва да се извади за косите, ако иска и занапред да е жива.

Значение

Споделената икономика - това са икономически отношения от нов вид. Тя получи тласък заради по-пълноценно използване на определени активи от техните притежатели, което стана възможно заради бурното развитие на новите технологии и глобалната свързаност. Активите са неограничени: автомобили, жилища, пространства за работа, храна, знания, умения, социална дейност, собствено свободно време.

Посока на развитие

-Когато споделената икономика предлага по-добри възможности и е по-изгодна за този, който я използва, но и за онзи, който я предлага, тя ще си проправи път и дори ще е катализатор за промяната. 

-В новата ситуация споделената икономика трябва също да намери своето ново русло и да израсне.

-Нека всеки сам разчете знака, че Uber спря разработката на самоуправляващи се автомобили и продаде това подразделение.

Коментари: 0

Още от Списанието