Европарламентът прие СЕТА

Прилагането на споразумението може да започне частично най-рано от април

Европарламентът прие СЕТА
4973 ~ 1 мин. четене

Европейският парламент ратифицира търговското споразумение с Канада СЕТА. Споразумението, което има за цел да даде тласък на стоки и услуги, търговските и инвестиционните потоци, беше одобрено след дълъг и емоционален дебат. Решението беше взето от 408 евродепутати "за" срещу 254 гласа "против" и 33 "въздържали се".

Прилагането на споразумението може да започне частично най-рано от април, като предстои да бъде ратифицирана от националните парламенти на страните-членки на Общността. Споразумението ще премахне митата върху най-търгуваните стоки и услуги. Той също така предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти. 

В разговорите Европейския съюз е обезпечила защита на над 140 европейски географски указания за храна и напитки, продавани на канадския пазар. Включени са клаузи за устойчиво развитие, за да се запази околната среда и социалните стандарти и да се гарантират, че търговията и инвестициите ще засилят и двете.

Едно от основните притеснения свързано с това споразумение е, че се дава прекалено много власт на мултинационалните компании за сметка на националните правителства. Друг спорен момент бе механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавите.

Очаква се споразумението да насърчи и подобри търговско-икономическите връзки, както и да задълбочи сътрудничеството между България и Канада, в това число да гарантира високи стандарти при осъществяването на търговските взаимоотношение не само в сферата на търговията със стоки и услуги, но по отношение на инвестиции, интелектуална собственост, правила за произход и други.

Подкрепи Economic.bg