Европейските институции не се разбраха за ваксинационния сертификат

Държавите с добре развит туризъм настояват за документа, докато европарламентът се притеснява от задаващата се дискриминация

Европейските институции не се разбраха за ваксинационния сертификат

Снимка: Pixabay

1604 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Преговарящите от Европарламента, Еврокомисията и правителствата на страните членки не успяха да постигнат окончателно споразумение за европейския здравен сертификат. По време на преговорите настъпи обрат и бе внесен нов проект, съобщава Europost. Държавите членки, за които туризмът представлява значителна част от икономиката им, като Гърция, заявиха, че сертификатът е жизненоважен за предстоящия сезон. Според тях без сертификат ще бъде трудно да се отворят за туристи.

Представителите от ЕП пък заявиха, че въвеждането на т. нар. „сертификата на ЕС COVID-19“ е дискриминиращо за онези, които не са имали възможност да си поставят ваксина или не са имали желание, тъй като „ваксинацията е личен избор и всеки има правото да я откаже“. Според тях позицията на представителите на Съвета е погрешна и разделителна.

Именно заради това по време на преговорите ЕП внесе пакет, който включва промени по отношение на разходите за тестване и ограниченията за свободно движение. „Европейският парламент призовава за европейско решение за улесняване на безплатното тестване, като начин за възстановяване на основното право на гражданите на ЕС на свободно движение, избягване на дискриминация и осигуряване на алтернатива за хората, които не са били ваксинирани“, се казва в документа.

За тази цел Европейският парламент предлага да се използва Инструментът за спешна подкрепа и да се отдели значителна сума пари, за да се осигури достъпно, навременно и безплатно тестване за тези, които не желаят да им се постави ваксина, но имат желание да пътуват. По този начин те ще представят документ на службите за проверка при пътуване и няма да им бъдат нарушавани правата на свободно движение и избор.

Тъй като разпространението на „сертификата на ЕС COVID-19“ е спешно, Европейският парламент предлага също да се приложи спешната процедура, за да се потвърди използването на Инструмента за спешна помощ заедно с регламентите за сертификата по време на пленарните сесии през юни“, поясняват от ЕП.

След внасянето на този документ представителите ще трябва да се запознаят с него и да го обсъдят преди да бъде приет, което предизвика забавяне на процедурата по приемане. Преговорите между съзаконодателите ще продължат и през следващите дни, като се очаква до края на седмицата да има обявено решение.

Силата на един сертификат

„Сертификата на ЕС COVID-19“ cвидeтeлcтвa, чe дaдeнo лицe e билo вaĸcиниpaнo cpeщy ĸopoнaвиpyc или ĸaтo aлтepнaтивa - чe тo e пoĸaзaлo oтpицaтeлeн peзyлтaт oт cĸopoшeн тecт (предложено от ЕП да бъдат безплатни)  или ce e възcтaнoвилo oт инфeĸциятa.

Въвеждането му би трябвало и да премахне изискванията за карантина, самоизолация или повторни тестове, които действат в редица европейски държави, след като пандемията все още не е отшумяла с темповете, на които правителствата се надяваха.

Коментари: 0