Европейските пазари са в еуфория след споразумението в Брюксел

Индексите достигнаха най-високото си ниво от началото на март

Европейските пазари са в еуфория след споразумението в Брюксел

Снимка: БТА

Европейските индекси във вторник достигнаха най-високото си ниво от началото на март, след като европейските лидери постигнаха съгласие за значителен пакет от стимули за съживяване на държавите членки от икономическия спад, предизвикан от коронакризата.

Към 11:30 ч българско време индексът на акциите в еврозоната STOXXE нарасна с 0.86%, а по-широкият регионален индекс STOXX 600 се покачи с 1.16%. Това е най-високото им ниво от 5 март насам, като за него спомага и оптимизмът за намиране на лечение за Covid-19, след обещаващи данни от изследвания на три потенциални ваксини. Френският индекс CAC скочи с 1.12%, а британският FTSE – с 0.55%.

Евролидерите достигнаха историческа сделка в ранните часове на вторник на среща, продължила пет дни. Те сключиха споразумение за размера на многогодишната финансова рамка и възстановителния фонд за европейската икономика на стойност 750 млрд. евро. От тях 390 млрд. евро са под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. евро – под формата на дългосрочни заеми.

Германският индекс DAX скочи до най-високото си ниво от 24 февруари, за което спомогна и ръста на акциите на SAP и Siemens. С 3.9% се повишиха и акциите на Logitech, след като производителят на компютърна периферия повиши перспективата си за фискалната 2021 г.

Френският доставчик на телекомуникационни услуги Altice Europe, холандската HR компания Randstad и испанската Banco de Sabadell спечелиха над 6% в ранната търговия.

Коментари: 0