Еврото отслабна след новините на Драги

Единната валута приближи 11-годишно дъно

Еврото отслабна след новините на Драги
Европейската валута отслабна спрямо долара, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги анонсира план за изкупуване на държавни и корпоративни облигации в размер на 60 млрд. евро (69 млрд. щатски долара) на месец до септември 2016 година.

Единната валута приближи 11-годишно дъно, след като мерките на Драги значително надвишиха очакваните стимули за 50 милиарда евро на месец. Еврото падна с 1.04% до $ 1,1489 към 16:30 часа.

Ако съобщението на ЕЦБ "се тълкува съвсем ясно", можем да станем свидетели на курс от 1,13 щатски долара за евро още през следващата седмица, каза Майкъл Снейд, валутен стратег в BNP Paribas в Лондон, цитиран от Bloomberg.Преди пресконференцията на Драги Управителният съвет на ЕЦБ заседава и реши да остави основната лихва на ниво от 0,05% в опит да ускори икономиката на Еврозоната. Централната банка остави непроменени и другите си две ключови лихви – пределен лихвен процент на кредитиране и лихва по депозитите – съответно на ниво 0,30% и минус 0,20%.

Коментари: 0