Експерт от САЩ влиза в енергийно министерство

Той ще работи по проблемите с финансовото състояние на енергетиката, обяви министър Петкова

Експерт от САЩ влиза в енергийно министерство
Американски енергиен експерт ще дойде в България, за да работи по проблемите свързани с финансовото състояние на енергетиката. Той обаче по никакъв начин няма да влияе на политиката на министерството. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Пристигането на човек от Вашингтон е договорено по време на разговорите с американския държавен секретар Джон Кери, който бе на посещение в София преди седмица, стана ясно от думите на Петкова. Според нея Кери "поставил дипломатично и партньорски въпросът с тежкото финансово състояние на българската електроенергетика".

Задълженията на НЕК към американските тецове от маришкия басейн - AES Гълъбово и ContourGlobal, възлизат на 700 млн. лв., като огромната част от тях са просрочени, стана ясно от думите на министъра. 

След заседанието на комисията обаче тя отказа да уточни пред медиите какви са вариантите, по които се работи с двата теца за споразумение за евентуално намаляване на изкупните цени. Преди няколко месеца служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов предложи американските централи да намалят цените си срещу удължаване на дългосрочните им договори, които са за срок от 15 години.

Към момента не се обсъжда отписване на дългове на НЕК, отговори на журналистически въпрос Петкова. Задълженията на НЕК възлизат на 3,6 млрд. лева общо към края на м. г.

Дейностите по модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на ядрената централа в Козлодуй се движат по график, обявиха след заседанието на комисията от пресцентъра на енергийното ведомство, цитирайки Теменужка Петкова. По нейните думи удължаването на живота на двата блока в АЕЦ „Козлодуй“ е един от основните приоритети на българското правителство. Двата блока имат лиценз за работа до 2017 г. и съответно до 2019 г. „Сроковете за модернизация са така разчетени, че резерв от време няма“, подчертала Петкова пред депутатите.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов уверил народните представители, че закъснение по извършване на работите за удължаване срока на експлоатация няма. Той изразил надежда, че дейностите по модернизацията на 5-ти блок може да приключат в по-ранни срокове. По неговите думи цялата необходима информация ще бъде изготвена до месец ноември 2015 г. и ще бъде внесена в Агенцията за ядрено регулиране, допълват от МЕ.

Министър Петкова обявила още, че в бизнес програмата на АЕЦ „Козлодуй“ за тази година е предвиден финансов ресурс за удължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок. Малко над 270 млн. евро са необходими за модернизацията, а до момента са похарчени около 190 млн. лв., обяви министър Петкова. По думите й, ако се наложи ще се търси и възможност за външно финансиране. 

Пред депутатите Теменужка Петкова заявила още, че темата за шистовия газ не е била изобщо постявана в разговорите с Джон Кери.

Коментари: 0