Еврото пада заради опасения около изборите във Франция

Златото с лек спад при очакваното повишение на лихвите в САЩ

Еврото пада заради опасения около изборите във Франция
4118 ~ 2 мин. четене

Доларът нарасна по време на търговията в петък, подкрепен от данните за индекса на водещите индикатори. За януари той отбелязва повишение с 0.6 на сто спрямо предварителните прогнози на икономистите за ръст от 0.5%. Това е най-силното повишение за индикатора от 19 месеца насам.

Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от 6 основни валути, се повиши с половин процент до 100.80 пункта.

Еврото продължи със слабото си представяне поради подновените опасения около предстоящите президентски избори във Франция. Кандидатът на социалистите Беноа Амон заяви, че се водят преговори с кандидата на крайната левица Жан Люк Меланшон за единна кандидатура. Подобен ход би намалил шансовете на другия основен претендент Еманюел Макрон.

Австралийският долар проби под 0.77. Продажбите около и над това ниво доведоха до спад на австралийската валута, която отстъпи до 0.7675.

Спад за американските дългови книжа

В петък американските облигации бяха под натиск като се търгуваха с понижение. В същото време 10-годишните британски и германски книжа се покачиха поради икономическите данни от Великобритания както и несигурността около президентския вот във Франция.

Кривите на американските 2-годишни и 5-годишни дългови книжа достигнаха до 50-дневните си пълзящи средни.

Благородните метали със спад заради очакванията за повишение на лихвите от Фед

Златото записа спад от 0.3 на сто, отстъпвайки до 1238.45 долара за тройунция, след като по-рано през деня успя да достигне 1244 долара. Благородният метал загуби позиции, въпреки политическата несигурност в Европа. Причина за понижението са нарастващите очаквания на пазарните участници за повишение на лихвите в САЩ през март.

Среброто се търгуваше на нива от 18.03 долара за тройунция. Медта спадна с около половин процент до 272 долара.

Петролът отбеляза слабо повишение поради опасенията на инвеститорите от увеличаване на запасите, което би подкопало усилията на основните производители да ограничат добивите с цел стабилизиране на цените. Американските енергийни компании са открили нови петролни платформи за пета поредна седмица. Причина за това е задържането на цената над 50 долара за барел. Черното злато се търгуваше на нива от 53.43 долара. Сорт Брент достигна 55.82 долара за барел.

Ръст в САЩ, европейските пазари със смесено представяне

В края на седмицата Dow Jones успя да възстанови загубените по-рано позиции, затваряйки на 20 624 пункта. Технологичният индекс Nasdaq скочи с 0.4 на сто до 5839 пункта. Ръст от 3% делят Nasdaq от психологическия връх на 6000 пункта.

Европейските фондови пазари показаха смесени резултати. Водещият британски индекс FTSE 100 нарасна с 0.3% до 7300. В същото време френския CAC 40 отстъпи с 0.65%.  

Подкрепи Economic.bg