Герджиков: С уволненията изостряме вниманието към съмнителни обществени поръчки

Служебният премиер и президентът Радев ще обсъдят кандидати за български еврокомисар

Герджиков: С уволненията изостряме вниманието към съмнителни обществени поръчки
3971 ~ 2 мин. четене

С уволненията искахме да изострим вниманието и да видим в кои министерства има съмнителни обществени поръчки и да ги предадем на съответните органи, обясни служебният премиер Огнян Герджиков пред Нова телевизия.

Той даде пример, че във Военното министерство има съмнения за корупция за 9 обществени поръчки. Предстои да излезе целият доклад, в който с подробности ще стане ясно за кои точно става въпрос.

„Не съм разследващ орган, за да крия някой в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, каза премиерът.

Относно масовите уволнения на областни управители, Герджиков обясни, че е коректно, когато си отива едно управление, с него да си отидат и областните управители. Такива оставки обаче не са постъпили и затова се е наложило подмяната на голяма част от тях.

„Голямата ми амбиция е борбата с купуването на гласове. Поисках доклад от ДАНС със сведения за купувачите. Добих представа горе долу къде какво става и искаме да пресечем нещата още в зародиш. Най-трудно ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска обаче да се почувства, че тези избори ще са по-различни от предишните”, заяви Огнян Герджиков.

„Ние сме служебен кабинет за два месеца и половина. Не можем да си поставим грандиозни задачи. Опитвам се да запазя някакъв баланс, защото от прекаленото нахъсване срещу завареното управление ще излезе, че работя в полза на БСП и обратното”, каза още служебният премиер.

Огнян Герджиков заяви, че е в делови отношения е с президента Румен Радев и двамата ще обсъждат кандидати за бъдещ български еврокомисар.

„Днес например ще обсъждаме българския еврокомисар и дали да направим опит да излъчим кандидатура. В този случай всяко решение е грешно, тъй като това, от една страна, е партийно назначение и не би трябвало служебно правителство да вземе такова решение. От друга страна, от няколко месеца нямаме еврокомисар. Това на ЕК не й пречи, но на нас – да. По-склонен съм да направим такъв опит, но не съм категоричен”, коментира служебният премиер.

Служебният кабинет има 2 основни задачи – изборите и председателството на Съвета на ЕС. Това не означава, че не трябва да се поинтересуваме какво наследство е оставено от предишните правителства, поясни Герджиков.  

Подкрепи Economic.bg