Еврото падна заради проблемите в Португалия

Стабилизиране на златото при лекото отстъпление на долара

Еврото падна заради проблемите в Португалия

Еврото търпи загуби заради политическата несигурност в Португалия, която даде извинение за разпродажби на единната валута. Пазарът, който така или иначе очаква нови монетарни стимули от ЕЦБ, продаваше еврото и преди новината.

Днес евро/долар е на 1.0758 и се възстановява след спада вчера под 1.07, което се случва за първи път през последните шест месеца. Във вторник бяха достигнати нива от 1.0674.

Инвеститорите подложиха на атаки еврото, когато правителството на малцинството в Португалия се срина при отстраняването на управляващата дясно-центристка коалиция от левите партии. Това е първия подобен ход срещу избрано правителство след края на диктатурата през 1974.

От друга страна нарасналите очаквания за повишение на лихвите на Федералния резерв през декември в САЩ дават опора на долара. Пазарът вече е на мнение, че Фед ще повиши лихвите през декември.

Долар/йена е на 122.82 и слезе от две и половина месечния връх на 123.60 достигнат в понеделник. Евро/йена е на 132.20, след като вчера приближи шест месечното дъно от петък на 131.45.

Високо доходните валути нямаха посока и австралийския и новозеландския долар са близо до едномесечните дъна. Валутите днес са на 0.7056 и 0.6568 при едномесечни дъна от съответно 0.7016 и 0.6499.

Днес липсват интересни данни от Европа и Америка като зад океана се празнува Деня на ветерана, което е и частичен официален празник при който някои пазари ще останат затворени.

Стабилизиране на златото при лекото отстъпление на долара

Златото се покачи незначително днес, докато доларът отстъпи една част от последните печалби. Металът обаче остава под натиск близо до тримесечното дъно, тъй като отлива на средства от фондовете и очакваното повишение на лихвите в САЩ оказват натиск.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха във вторник до 663.43 тона злато, най-ниско ниво след септември 2008, когато Лееман Брадърс потърси фалит и даде началото на световната финансова криза. Инвеститорите изтеглят средства от фондовете търгуващи със злато и залагат на предстоящо увеличение на лихвите на Фед. По този начин златото, което не носи лихви, е по-слабо търсено.

Спот цената нарасна до 1091 долара за тройунция, а доларовия индекс слезе с 0.5% от седем месечния връх достигнат вчера. Златото обаче остава в опасна близост до 1084.90 долара. Ниво, което удари в петък и е най-слаба стойност след 7 август. То дойде при излизането на силния доклад за трудовата заетост, които увеличи залозите, че Фед ще повиши лихвите на следващото заседание през декември. В момента шансовете за покачване през декември се оценяват на 70%.

Техническата картина при златото е слаба и следваща подкрепа е пет и половина годишното дъно на 1077 долара, което беше достигнато през юли. Облекченията в Европа и затягането на монетарната политика в Америка може и да не са напълно калкулирани и това да доведе и до още спадове на златото. От друга страна обаче силата на продавачите изглежда се изчерпва, а изглежда и че физическото търсене от Азия ще нараства.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0