Ще поскъпне ли ракията след промените?

От 8000 частни ракиджийници у нас са регистрирани едва 2800

Ще поскъпне ли ракията след промените?
3749 ~ 2 мин. четене

„За хората, които обичат домашната ракия - нищо няма да я засегне, промяната изобщо не касае тези, които имат казани до 500 литра. Всеки, които си гледа лозя, може да си ги преработва във вино или ракия, това заяви Емил Димитров - Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт, по Нова тв

Той коментира, че мярката, която се въвежда е за казани от 500 литра нагоре и за тези малки ракиджийници, които имат и по 10 тона казани, и в които селяните отиват да си правят ракия и си плащат, а парите изчезват.

От 8000 частни ракиджийници у нас са регистрирани едва 2800. Приходите от тях са само 100 лв. на годишно. За сравнение от легитимните винпроми, които преработват половината грозде - 200 000 тона, са получени 200 000 лв.

Това е причината за предложената промяна в законаот депутата, но тя не засяга хората, които си варят ракия у дома, а е насочена към частните винпроми с казани над 500 литра. Те трябва да отчитат парите, които вземат от селяните, обясни народният представител.

Дядото, който вари ракия, няма да има проблеми, но хората, които имат казани с обем над 500 литра, правят бизнес,  каза още Димитров. Преди дни той внесе в парламента предложение собствениците на казани за варене на ракия с обем над 500 литра да се лицензират като данъчни складове, а самите казани да работят само шест месеца в годината - от 1 юли до 31 декември.

Собственици на казани обаче се обявиха категорично против тези предложения и прогнозираха, че ако те бъдат одобрени това може да доведе до повишаване на цените. 

Емил Димитров съобщи, че може да поиска да отпадне замисленото ограничение от 6 месеца за работа на ракиджийниците, макар че през зимата работата им почти спада.

Подкрепи Economic.bg