Еврозоната не е готова за нова икономическа криза

Това смята френският министър на финансите Брюно Льо Мер, който се надява Рим и Брюксел „да си протегнат ръка“

Еврозоната не е готова за нова икономическа криза
Няма опасност кризата около бюджета на Италия да се разпространи и до други страни в Европейския съюз, но Еврозоната не е достатъчно подготвена да се изправи пред нова икономическа криза. Това заяви днес френският министър на финансите Брюно Льо Мер за в. "Паризиен", цитиран от Reuters.

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 г. по-рано тази седмица заради нарушаване на европейските правила за държавните разходи и призова Рим до три седмици да представи нов бюджетен план.

„Не виждаме разпространяване на кризата в Европа. Европейската комисия протегна ръка на Италия, надявам се, че тя ще я поеме“, каза Льо Мер.

„Дали обаче Eврозоната е достатъчно „въоръжена“, за да се изправи пред нова икономическа или финансова криза? Отговорът ми е „не“. Наложително е да се направи това, което предложихме на партньорите си, за да имаме солиден банков съюз и инвестиционен бюджет на Еврозоната“, допълни министърът.

Според представители на Еврозоната безпрецедентният сблъсък между Рим и Брюксел изглежда ще забави процеса на реформи и вероятно трайно ще ги разводни.

Льо Мер посочи, че френските банки с клонове в Италия са отпуснали корпоративни и частни кредити на обща стойност 280 млрд. евро.
Коментари: 0