Facebook и Viasat ще доставят интернет в селски райони

Партньорството им засега е само за Мексико, но с потенциал да се разрасне глобално

Facebook и Viasat ще доставят интернет в селски райони

Снимка: Pixabay

396 ~ 2 мин. четене
Viasat, глобална компания за спътникови комуникации, ще си партнира с гиганта в социалните медии Facebook, за да предлагат високоскоростни интернет услуги в селските райони в Мексико. Там ще се създадат горещи Wi-Fi точки, а идеята има потенциал да се бъде приложена по-късно и на други места по света.

Сателитната широколентова услуга на Viasat предлага безжичен интернет директно на клиентите, където интернет услугите преди това не са били ефективни. Тя изисква минимална местна инфраструктура, което означава, че е бързо разширяваща се на младите пазари. Сега Facebook ще инвестира в разгръщането на Wi-Fi точки в Мексико и ще помогне за определянето на тяхното местоположение.

„Facebook се ангажира да работи с партньори от индустрията по целия свят, за да помогне за привличането на повече хора онлайн към по-бърз интернет“, коментира Дан Рабиновиц, вицепрезидент на Facebook Connectivity.

По данни на Viasat нейните горещи Wi-Fi точки вече са достъпни за над един милион души в селските мексикански райони. Дейността на компанията там е „пример за модел, който може да помогне за преодоляване на глобалните предизвикателства, свързани с достъпа, особено в труднодостъпните селски райони“, посочват от там.

Надеждата е, че партньорството с Facebook ще стимулира този процес. „Нашата съвместна инициатива ще даде възможност на повече хора да се свържат с приятели и семейство, да споделят знания и да получат достъп до образование и възможности за кариера“, казват още от Viasat в свое изявление, цитирано от Capacity.

За първи път Viasat стартира Wi-Fi услугата си в Мексико преди по-малко от година, а днес вече предоставя интернет услуги със скорост до 100 Mbps.

В момента компанията работи по изграждането на съзвездие от три сателита от ново поколение ViaSat-3 със свръхвисок капацитет. Те се очаква да осигурят високоскоростна и качествена интернет връзка към най-отдалечените места по света.
Подкрепи Economic.bg