Facebook подписва първа сделка за зелена енергия в Индия

Електричеството, генерирано от тези вятърни централи, ще задвижва първия азиатски център за данни на технологичния гигант

Facebook подписва първа сделка за зелена енергия в Индия

Снимка: БТА

Facebook подписа сделка за закупуване на възобновяема енергия в Индия от местна фирма, която стартира проект за вятърни мощности. Това е първата подобна сделка на гиганта при социалните мрежи в южноазиатската държава, съобщиха компаниите в четвъртък.

Проектът за вятърна енергия с мощност 32 мегавата е разположен в южната част на щата Карнатака. Той е част от по-голямо портфолио от инициативи, по които Facebook и базираната в Мумбай CleanMax работят заедно за доставяне на възобновяема енергия, включително соларна, в индийската електрическа мрежа.

CleanMax ще притежава и управлява проектите, докато Facebook ще изкупува захранването от мрежата.

Ръководителят на Facebook за възобновяеми енергийни източници Урви Парех заяви пред Reuters, че гигантът обикновено не притежава електроцентралите, но вместо това подписва „дългосрочни“ споразумения за закупуване на електроенергия с компания за възобновяеми енергийни източници.

Това позволява на проекта да получи финансирането, от което ще се нуждае“, каза тя.

В Сингапур Facebook обяви подобни партньорства с доставчиците на енергия Sunseap Group, Terrenus Energy и Sembcorp Industries по проекти, които могат да произвеждат 160 MW слънчева енергия, каза Парех.

Електричеството, генерирано от тези централи, ще задвижва първия азиатски център за данни на технологичния гигант, който ще започне да работи през следващата година, добави тя.

Центровете за данни, подхранващи технологични компании като Facebook, използват до 1% от общата енергия в света, заяви Международната енергийна агенция миналата година.

Технологични компании като Amazon, Alphabet Inc и Microsoft поеха ангажимент да постигнат въглеродна неутралност, докато търсенето на данни и цифрови услуги междувременно се очаква да нараства постоянно. 

Коментари: 0