Фандъкова: През 2017 г. започваме 10 ключови проекта за София

В началото на месец юни започва подготовката за изграждането на четири нови метростанции по третата линия на метрото

Фандъкова: През 2017 г. започваме 10 ключови проекта за София
5770 ~ 2 мин. четене

През тази година е предвидено започването на 10 големи проекта за София. „Разширяването и реконструкцията на ключови булеварди и отварянето на стесненията във връзка със строителството на метростанциите в центъра на града. Работи се активно по възстановяване на движението на бул. "България", следващата седмица ще започне и поетапно отварянето на бул. "Патриарх Евтимий", ще останат ограниченията непосредствено до станциите.” Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

В началото на месец юни започва подготовката за изграждането на четири нови метростанции по третата линия на метрото от кв. "Овча купел" до кв. "Горна Баня". През юни месец ще стартира и същинската строителна дейност. През септември 2019 г. ще имаме още 12 км ново метро. „Това е не само най-големият проект за София, а и най-екологичният”, каза още тя.

По повод председателството на Европейския съюз обаче от Столична община искат да подменят и асфалтовата настилка на бул. "България". Според Фандъкова това е ключово трасе, по което ще се движат делегациите. „Поискали сме финансова помощ от държавата, провеждаме процедура. Ако финансовият министър Владислав Горанов прецени, че може да отпусне средствата тази реконструкция ще се направи, но общината няма финансовата възможност”, добави тя.

Фандъкова коментира и една от най-дискутираните теми напоследък бъдещето на бул. "Дондуков". Мненията са много различни, някои искат да се запази вида на улицата, други предпочитат да има паваж и асфалт, а трети настояват булевардът да бъде изцяло асфалтиран, каза кметът на София. По думите й предстои решение и на Министерство на културата, с което общината ще се съобрази. Няма забавяне в проекта за превръщане на ул. "Граф Игантиев" в пешеходна зона, коментира Фандъкова. На въпрос дали ще бъдат премахнати емблематичните жълти павета от центъра на София, кметът категорично заяви, че това няма да се случи. "Премахването им е недоразумение и спекулация. Това е културна ценност", добави тя.  

Подкрепи Economic.bg