Фериботът между Бургас и Истанбул би съкратил пътуването до 3 часа

Връзката по вода между двата града бе обсъдена с компанията оператор и тя би стимулирала туризма

Фериботът между Бургас и Истанбул би съкратил пътуването до 3 часа

Снимка: Twenty20

5710 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Фериботна връзка между Бургас и Истанбул може да съкрати пътуването между двете точки до три часа. Идеята за реализиране на редовна пътническа линия по море между двата града е обсъдена на среща на българския посланик в Анкара Ангел Чолаков с генералния директор на фериботната компания IDO Istanbul Fast Ferries.

В съобщение от българското посолство в Анкара се подчертава, че двете страни се обединяват около важността от подобна морска линия. Тя би се превърнала в предпоставка за стимулиране на туризма. Също така югоизточната ни съседка е привлекателен пазар за българите, особено сега, когато турската лира е загубила голяма част от стойността си.

Тепърва предстои да се изготви икономически анализ за рентабилността на проекта, потенциалната честота на линията и възможните опции за седмично разписание.

Припомняме, че още през 2018 г. беше стартирана инициатива за морска връзка между Бургас и Истанбул. През април тази година пък по искане на Анкара българското правителство прие доклад за сформиране на работна група, която да проучи възможностите за създаване на Ро-Ро линия между България и Турция.

Според агенция „Доган хабер“ пътуването по море от Бургас до Истанбул ще отнема само 3 часа, а не както сега – 6 часа. Агенцията допълва, че задръстванията по граничните пунктове в момента разколебават хората от евентуално пътуване.

Подкрепи Economic.bg