Филмът за покушението на Ким Чен Ун събра 1 млн. долара на Коледа

Лентата се излъваше на живо в няколко сайта, което веднага я превърна в мишена на пиратите

Филмът за покушението на Ким Чен Ун събра 1 млн. долара на Коледа

Американската комедия „Интервю”, в която се разказва за покушение срещу севрнокорейския лидер Ким Чен Ун, донесе един милион долара на създателите си на премиерата си, съобщава Bloomberg. Лентата се излъваше на живо в няколко сайта, което веднага я превърна в мишена на пиратите. Филмът е свален незаконно над 750 хиляди пъти от момента на своята поява досега.

Във филма се разказва за двама американски журналисти, които получават от КНДР покана за интервю със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Научавайки за това, ЦРУ ги вербува с поръчение да убият Ким. Главните роли изпълняват Джеймс Франко и Сет Роугън. Лентата обаче предизвика кибератаки между САЩ и Севера Корея. Сцел да спрат излъчването на филма, севернокорейски хакери подложиха Sony на свирепа атака, вследствие която редица филми на компанията изтекоха в интернет. Хакерите след това заплашиха най-големите киносалони в САЩ и в резултат те се отказаха от прожекции на филма, а премиерата на „Интервю” бе отменена.

Според експерти кибератаката и последвалото отлагане на премиерата, която трябваше да се състои на 25 декември, ще струват на Sony Рictures минимум половин милиард долара. В сумата са калкулирани и загубите от изтеклите в мрежата филми, появили се моментално по пиратските торент тракери.

Коментари: 0