Финансовата инспекция е отдала почивна база на съмнително НПО

Директорът на АДФИ е излязъл в болничен за един месец след идването на новото правителство, но не може да бъде открит на адрес

Финансовата инспекция е отдала почивна база на съмнително НПО

Снимка: Евроком/стопкадър

2477 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министърът на финансите Асен Василев разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Причината е предоставен държавен имот – почивна база в к.к. Албена – за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“.

Оказва се, че въпросното сдружени е създадено преди по-малко от година – на 10 август 2020 г. Също така АДФИ с публични средства е решило да ремонтира съответната почивна станция, но едва след като сдружението е започнало да я стопанисва.

От съобщението на Министерството на финансите не става ясно с какво точно се занимава това НПО и кой влиза в него, но справка на Economic.bg разкрива пряката му свързаност с АДФИ и, вероятно директно с директора на институцията Георги Начев. Така например Маргарита Данева Апостолова, финансов инспектор в Агенцията; Цветан Каменов Навчев, началник на отдел „АИД“ на дирекция „АОИД“ в Агенцията; Виктор Ваньов Иванов, главен юрисконсулт (по заместване) в Агенцията; Жени Тодорова Желева, главен финансов инспектор в Агенцията; и др. Те са и сред членовете на Управителния съвет на сдружението с нестопанска цел, чиято основна функция, според регистрацията си, е да „развива и утвърждава гражданското общество, гражданското участие и доброто управление на публичните средства“.

Проверката е разпоредена във връзка с невъзможността министър Василев да получи обяснения от Георги Начев, тъй като същият още при встъпването в длъжност на новото правителство е представил болничен лист за домашно лечение, който изтича на 17 юни. Новата администрация е направила опит да го открие, но не е намерен адресната си регистрация, където според документите е трябвало да се намира за лечение.

Това е поредният чиновник на ръководна длъжност, който е излязъл в отпуск или болничен след идването на новата власт. От МФ посочват, че този едномесечен болничен, съвпаднал случайно или не с промяната на статуквото, се случва в момент, когато се разчита на АДФИ да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции.

Припомняме, че именно АДФИ проспа неплащането на държавни такси от хазарт от фирмите на Васил Божков, които според АДФИ са за над 500 млн. лв. Едно от малките публични участия на Георги Начев е именно на брифинга с представители на правителството на Бойко Борисов и прокуратурата, където той обяви „проспаната“ сума. До нейното разкритие обаче се стигна едва след развалянето на отношенията между Божков, бившия финансов министър Владислав Горанов и Борисов.

Самият Георги Начев бе назначен от финансовия министър Владислав Горанов в края на втория мандат на ГЕРБ. Той запази поста си и след скандала с "пропуснатите" държавни такси от хазарт, въпреки че АДФИ трябва да следи за подобни проблеми, особено в такъв мащаб.

Подкрепи Economic.bg