Ford трансформира завода си в Германия

Компанията е амбицирана да постигне електрическо автомобилно господство в Европа

Ford трансформира завода си в Германия

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американската автомобилна компания Ford Motor ще инвестира 1 млрд. долара в съоръжение за производство на електрически превозни средства в завода си в Кьолн, предава CNBC. Гигантът също се ангажира, че цялата му гама от пътнически превозни средства в Европа ще бъде „с нулеви емисии, напълно електрически или plug-in“ до средата на 2026 г., а до 2030 г. – „напълно електрически“. 

Инвестицията на компанията в Кьолн цели да обнови базата си, превръщайки я от такава за сглобяване в завод за производство, при това само на електрически превозни средства. 

„Днешното ни съобщение за трансформиране на съоръжението в Кьолн, домът на нашата дейност в Германия от 90 години, е едно от най-значимите, които Ford е направил в продължение на поколение“, заяви Стюарт Роули, президент на Ford за Европа.

По думите му това подчертава ангажимента на компанията към континента и овладяването на климатичните изменения, но също така и че „електрическите превозни средства са в основата на нашата стратегия за растеж“.

„Трансформиращо“ десетилетие

Все повече компании влизат в надпреварата за производството на електрически автомобили. Правителствата по цял свят обявяват, че ще забранят вноса на дизелови и бензинови превозни средства в следващите няколко години, което пък преориентира основните играчи на пазара.

Към момента топ дистрибуторите на хибридни и електрически коли в Европа са Tesla, Volkswagen Group, Hyundai Motor, която притежава и Kia Motors, и BMW.

Всяка от компаниите обяви своите бъдещи планове за развитие и общо между тях се оказа желанието им за лидерство на европейския пазар. Част от тях заявиха, че започват производството на нови специални модели, които да бъдат насочени само към този пазар. Други пък обявиха, че ще понижат цените на превозните си средства, за да станат по-достъпни, а трети започват изграждането на нови центрове, с които да увеличат производството си.

Коментари: 0