Maersk пуска първия въглеродно неутрален контейнеровоз през 2023 г.

Плавателният съд ще работи с метанол и ще може да превозва около 2000 контейнера

Maersk пуска първия въглеродно неутрален контейнеровоз през 2023 г.

Снимка: Pixabay

Най-голямата компания за морски товарен транспорт в света A.P.Moller–Maersk A/S заяви, че ще ускори прилагането на своите планове за декарбонизация, като въведе в експлоатация първия в света въглеродно неутрален контейнеровоз през 2023 г., изпреварвайки със седем години своя първоначален план.

Бързо проследен от напредъка на технологиите и нарастващото търсене на клиенти за устойчиви вериги на доставки, Maersk ускорява усилията за декарбонизация на морските операции с пускането на първия в света въглероден неутрален линеен кораб през 2023 г.“, се казва в изявление на компанията, цитирано от Reuters.

Според компанията около половината от 200 от нейните най-големи клиенти са си поставили цел или са близо до определяне на такава за постигане на въглероден неутралитет по отношение на веригите на доставка.

Първият въглеродно неутрален контейнеровоз ще бъде сравнително малък. Ще може да превозва до 2000 контейнера и ще се захранва от метанол. В допълнение към метанола, Maersk заяви, че експериментира за задвижване и с амоняк.

Изпълнителният директор на Maers Сорен Скоу отказа да посочи кога Maersk ще може да реализира и по-голям контейнеровоз с нулеви емисии, който да може да превозва до 20 000 контейнера, но посочи, че очаква до 2030 г. да плават „много кораби с нулеви емисии“.

Коментари: 0