Apple става мишена на нова „епична“ атака заради Fortnite

Разработчикът Epic Games отваря нов фронт във войната срещу гиганта

Apple става мишена на нова „епична“ атака заради Fortnite

Снимка: Unsplash

Epic Games съобщи, че е подала антитръстова жалба срещу Apple до Европейската комисия, предават световните медии. С хода си разработчикът на Fortnite задълбочава допълнително конфликта с американския гигант относно платежната система на App Store и контрола върху изтеглянията на приложения.

Двете компании влязоха в спор миналия август, когато производителят на игри опита да избегне таксата от 30%, която Apple налага при покупки на приложения в App Store. За целта Epic Games стартира собствена система за плащане, което пък провокира производителя на iPhone да изхвърли играта Fortnite от виртуалния си магазин. Гигантът заплаши да блокира и софтуерния инструмент, който се използва от стотици производители на приложения за създаване на игри.

Според основателя и главен изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини контролът, който налага Apple, прави условията неравни. Той алармира, че наложените 30-процентни отчисления лесно могат да бъдат направени на 50, 90 или дори 100%.

„Според тяхната теория за това как са структурирани тези пазари, те имат пълното право да направят това“, каза той пред репортери, цитиран от Reuters.

Apple заяви, че нейните правила се прилагат еднакво за всички разработчици и че Epic ги е нарушила.

„Epic активира функция в приложението си, която не беше прегледана или одобрена от Apple, и го направиха с изричното намерение да нарушат правилата на App Store, които се прилагат еднакво за всеки разработчик“, се казва в изявление на компанията.

Практиките на Apple – в ролята ѝ на компания, която може своеволно да определя какви приложения могат да достигнат до iPhone и iPad – успяха да ѝ навлякат регулаторни главоболия. Самата Epic вече я съди в САЩ и Австралия. В резултат на всичко това през последните месеци Apple започна да прави малки стъпи към промяна на своите практики, включително намалявайки таксите за някои разработчици и давайки опции за оспорване на решенията ѝ. Напрежението обаче остава.

Що се отнася до Fortnite, очаква се тя да се върне в iPhone през мобилния браузър Safari.

Коментари: 0