Време ли е за голямата премиера на ивермектин?

Време ли е за голямата премиера на ивермектин?

Снимка: Център INSPIRO

5696 ~ 2 мин. четене

„Ивермектин за лечение на COVID-19 – време ли е за голямата премиера?“. Така пулмологът д-р Петър Чипев от медицински център „INSPIRO” е озаглавил своя статия, в която разглежда евентуалните възможности на активното вещество при лечение на коронавируса. Пред Kmeta.bg той напомня, че антипаразитните свойства на ивермектина са широко известни на научната общност, а през 2015 г. дори бе присъдена Нобелова награда на Уилям Кампбел и Сатоши Омура за приноса им в изследването на медикамента, произвеждан от бактерията Streptomyces avermitilis.

Ивермектин в България

Заради широкия си антипаразитен спектър, е включено в листата на най-важните медикаменти на Световната здравна организация. А от една седмица лекарството е разрешено за хуманна употреба и в България. Агенцията по лекарствата даде одобрението си "Хювемек", което съдържа активното вещество ивермектин, да се предписва от лекар за стомашно-чревна строингилоидоза.

Чипев напомня обаче, че след редица проучвания е станало ясно, че освен антипаразитни, той притежава и противовирусни свойства. "Установeно е, че ивермектин е ефективен срещу редица РНК-вируси като човешкият имунодефицитен вирус – 1 (HIV-1), грипа, денга вируса, зика вируса и се правят проучвания за SARS-CoV-2", казва той.

В края на миналия месец компанията производител "Хювефарма" обяви, че е извършила мащабно клинично проучване за използването на ивермектин при лечение на COVID-19. Това е първото многоцентрово, рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано Фаза 2 изследване на територията на Европейския съюз, като тестовете са извършени в периода май-октомври 2020 г. Проучването е стартирано веднага след първите съобщения за установен in-vitro ефект на ивермектина срещу вируса SARS-COV-2 през април 2020 г., съобщиха от фирмата.

Д-р Петър Чипев обяснява още, че способността на ивермектин да оказва сходно влияние върху развитието на различни вирусни инфекции се дължи на това, че той повлиява нормални процеси в клетката гостоприемник, които вирусите „пленяват“, за да се развиват в нея по-ефективно. Това е от голямо значение за спирането на размножаването на различни техни представители като HIV-1, грипният вирус, денга вируса, вирусът на Западно-нилската треска и SARS-CoV-2. "Достъпът до тази най-важна част на клетката се осъществява от различни протеини, които с това си качество се превръщат в мишена както за вирусите, така и за медикаментите", казва още Чипев.

Надежда за лечение на COVID-19 е дало и инвитро тестването на ивермектин от екипа на д-р Леон Кали от Кралската болница в Мелбърн, старши медицински учен от референтната лаборатория на викторианските инфекциозни болести (VIDRL) ​​към Института Дохърти, където са проведени експериментите с живи коронавируси. Той е един от първите учени, които изолираха вируса извън Китай през пролетта.

Ивермектин не е включен сред 14-те тествани медикаменти при одобрения за приложение при хора, но според Петър Чипев математическите изчисления показват, че той има потенциала да достигне концентрации в белия дроб 10 пъти над 50% ефективната концентрация.

Чипев разгледа и основните притеснения за използването на ивермектин за лечение на COVID-19 в клиничната практика. Те идват от невъзможността да се достигнат плазмени концентрации, които да съответстват на установените ин витро концентрации, ефективни срещу SARS-CoV-2, с тестваните до момента при хора дозови режими на медикамента. Според него има съобщения за положителен ефект след приема на ивермектин в комбинация с други медикаменти, но от гледна точка на научната общност са необходими още сериозни клинични изследвания, в които лекарството да бъде включено напълно самостоятелно. Чипев е категоричен, че дозите, в които се изписва лекарството от лекари, не носят вреди на хората.

Подкрепи Economic.bg