Франция субсидира с €1000 покупката на употребяван електромобил

Мярката влиза в сила на 1 януари догодина

Франция субсидира с €1000 покупката на употребяван електромобил

Снимка: Pixabay

456 ~ 1 мин. четене

Френското правителство предприе нова мярка, с която ще се опита да стимулира вторичния пазар на електрически превозни средства, съобщиха местните медии. От 1 януари 2021 г. властите ще започнат да субсидират с 1000 евро покупката на употребяван електромобил. В момента държавата поема 7000 евро от цената на нова кола на ток, но от първия ден на идната година сумата ще спадне на 6000.

Програми за закупуване на употребявани коли не съществуват в никоя друга страна по света. Франция става новатор в това отношение, като стремежът на властите е да "раздвижат" автомобилния пазар на фона на икономическото забавяне, предизвикано от кризата с COVID-19.

Продажбите на нови и употребявани автомобили са тясно свързани и имат тенденция да демонстрират една и съща динамика. Колкото по-бързо хората се отърват от старите си коли, толкова по-бързо ще обърнат внимание на новите модели. А субсидията ще помогне за закупуването на употребяваните превозни средства, което несъмнено ще съживи търсенето.

Както показа скорошно проучване на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА), България пък остава една от седемте страни в ЕС, чиито правителства не предлагат субсидии за покупката на електромобил. Другите са Дания, Белгия, Малта, Кипър, Литва и Латвия.

Подкрепи Economic.bg