Франция затяга ограниченията за неваксинирани пътници

Същевременно ще отвори напълно границите си за пристигащи, които имат завършен ваксинационен цикъл

Франция затяга ограниченията за неваксинирани пътници

Снимка: БТА

1624 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция ще засили ограничителните мерки за неваксинирани пътници от редица страни, в опит да се спре разпространението на COVID-19 и неговите щамове, обяви Жан Кастекс, премиер на страната, цитиран от Reuters. Той заяви, че същевременно Франция ще отвори „напълно границите за пристигащи, които имат завършен ваксинационен цикъл“.

От неделя, 18 юли, неваксинираните хора, идващи от Обединеното кралство, Испания, Португалия, Кипър, Холандия и Гърция, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, който да е направен в рамките на 24 часа преди пътуване. В момента тестовете могат да датират от 48 часа за пътуващите от Великобритания и 72 часа за останалите изброени страни.

В момента Франция е изправена пред бърз прилив на нови коронавирусни инфекции, а кампанията по масова ваксинация не върви с очакваните темпове, заявява президентът Еманюел Макрон.

Междувременно изявлението на Кастекс идва само ден след решението на Великобритания да остави Франция в „жълта зона“ за пътуване, според която пристигащите на Острова трябва да останат под задължителна карантина и представят отрицателен COVID тест.

Премиерът поясни обаче, че напълно ваксинираните пътници, без значение от коя държава пристигат, имат право да влизат в страната без ограничения.

„Тъй като ваксините са ефективни срещу вируса, по-специално неговия вариант Delta, взехме решение, че ваксинираните с препарат призната от Европейската агенция по лекарствата (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca или Janssen), могат да влизат без ограничение в страната“, посочва Кастекс.

Той добави, че пристигащите от Тунис, Мозамбик, Куба и Индонезия, освен че трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, който да бъде направен 24 часа преди заминаване, ще трябва да останат и под 10-дневна карантина, тъй като са причислени към „червения списък“ на страната.

Подкрепи Economic.bg