Г20 се фокусира върху Украйна

В навечерието на срещата, Русия показа сателитна снимка на боен самолет, изстрелващ ракета към малайзийския Boeing

Г20 се фокусира върху Украйна
268 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Фокусът на срещата на лидерите от Г20 в Бризбейн, Австралия днес се измества постепенно от глобалното икономическо развитие към ситуацията в Украйна, пише Reuters.

Европейските представители призоваха руската страна да прекрати доставките на оръжие и боеприпаси за бунтовниците в Източна Украйна и изразиха готовност да разширят обхвата на санкциите, ако това не се случи. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че външните министри от ЕС ще обсъдят подобно решение на своя среща в понеделник.

„Русия трябва да прекрати изпращането на войници и техника и да изтегли вече разположените части в Украйна. Искам отново да заявя, че за Европейския съюз единственото решение е политическото.“, коментира Ромпой на пресконференция преди събитието.

„Като единствената супер сила, САЩ предвождат международната общност срещу руската агресия в Украйна. Ние сме начело в борбата с ебола в Западна Африка и начело в борбата с руската политика спрямо съседа си. Това е заплаха за целия свят, както се убедихме след свалянето на гражданския самолет на малайзийските авиолинии над Донецк“, бе позицията на американския президент Барак Обама.

Владимир Путин също пристигна в Австралия и изрази готовност да защити руската позиция по казуса, а в навечерието на срещата бе загатнато за силен аргумент в негова полза. В предаването „Одноко“ на първи канал на руската телевизия бе представена сателитна снимка на малайзийския Boeing 777 над Донецк, в която се вижда как боен самолет, вероятно Миг-29 или Су-27, изстрелва ракета срещу него. Твърди се, че снимката е направена от американски или британски сателит и е предоставена на Руския съюз на инженерите на 12 ноември от човек, представил се като Джордж Билт, авиоексперт с 20-годишен опит.

"Видяхме космическа снимка, направена от не много висока орбита. Такива снимки се правят обикновено за общо разузнаване. От координатите на нея може да се предполага, че е направена от американски или английски спътник. извършихме внимателен анализ на снимката и не забелязахме никакви признаци за подправяне", обяви пред телевизията първият вицепрезидент на съюза Иван Андриевски.

На този етап САЩ се въздържат от коментар по представените материали, а говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви, че не е запозната с тях. Избягват се и коментари в западните информационни агенции. Още на първата пресконференция след инцидента, от руското министерство на отбраната обявиха, че над мястото по това време се е намирал американски разузнавателен спътник, а от ведомството имат информация за два бойни самолета в близост до гражданския.



Линк към снимката с висока резолюция: http://obkon.ucoz.com/_fr/14/0162309.jpg


Подкрепи Economic.bg