Гърция отменя данъците за богатите

Според кредиторите подобна мярка ще доведе до укриване на данъци

Гърция отменя данъците за богатите
156 ~ 1 мин. четене

Гърция отменя данъците за богатите, познати като налога „солидарност“, откъдето се предвиждаше да се вземат пари за социални помощи към по-бедните хора в страната. Решението идва след искане от кредиторите за отмяна на данъка, съобщиха от министерство на финансите в Атина, предаде ТААС.

„Институциите трябва да премахнат данък „солидарност“, който е 8% на годишна база и облага доходи над 500 хиляди евро, защото според оценките на кредиторите , той може да доведе до укриване на данъци“, уточняват от министерството.

Припомняме, че южната ни съседка предвиждаше да облага най-богатите слоеве на обществото собствениците на луксозно яхти с дължина над 20 метра, собствениците на автомобили с обем на двигателя над 2500 куб.см, на плувни басейни, самолети и други. Плановете бяха държавата да събира 2,65 млрд. евро приходи на година.

Гърция смята, че отмяната на данъка, който цели разпределение на финансовата тежест сред населението, е политическо решение. Екипите на кредиторите, с които се водят преговори, смятат, че ставката е твърде висока. Срещите между представителите на кредиторите и на гръцките власти продължават.

Подкрепи Economic.bg