\"Гърция прекрати преговорите едностранно\"

Еврогрупата няма план \"Б\", заяви Волфганг Шойбле

Цитат на деня:

\
148 ~ 1 мин. четене

Гръцкото правителство едностранно е прекратило преговорите с кредиторите от Международния валутен фонд и Европейския съюз със съобщението за свикване на референдум. Това заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от AFP.

По думите му в момента вече няма основа за преговори. "Никой от колегите с които говорих няма представа какво може да се направи сега", заяви Шойбле при пристигането си за съвещанието на Еврогрупата в Брюксел, което ще бъде съдбоносно за Гърция.

Според германският министър на финансите Еврогрупата няма план "Б" за Гърция. "За какъв "план Б" може да се говори? Трябва да обсъдим ситуацията такава, каквато е", поясни той.

Шойбле подчерта, че Гърция е напуснала масата за преговори. "Намираме се в положение, когато във вторник програмата за оказване на помощ ще завърши, тъй като преговорите са приключили", заяви той.

Припомняме, че късно снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас свика извънредно заседание, на което бе взето решение за провеждане на референдум на 5 юли. На него ще се реши дали страната да приеме предложеното от кредиторите споразумение, което да я спаси от фалит.Подкрепи Economic.bg