Гейтс: Няма как да объркате Илон Мъск със Стив Джобс

Милиардерът определи основателя на Apple като магьосник по мотивация

Гейтс: Няма как да объркате Илон Мъск със Стив Джобс

Снимка: БТА

Съоснователят на Microsoft – Бил Гейтс, е имал възможност да се срещне и да работи заедно с редица именити лидери от технологичния свят. Затова в интервю за Bloomberg той бе запитан дали Илон Мъск може да бъде считан за „следващия Стив Джобс“ – заради напредъка на неговите компании Tesla и SpaceX, създаващи иновации в сферата на електрическата мобилност и космическите ракети за многократна употреба.

„Ако познавате хората лично, този вид грубо опростяване изглежда странно“, отвърна Гейтс, според когото има някои ключови разлики между начина на работа на Мъск и Джобс.

Илон е по-скоро практически инженер. Стив беше гений в дизайна, подбора на хора и маркетинга“, обясни Гейтс. „Няма да ги объркате един с друг.“

Мъск, например, е известен с натоварения си график. През ноември 2017 г. той бе хванат да спи във фабриката на Tesla, докато производството се бореше със закъсненията. Това само идва да покаже личния му подход в решаването на проблемите и нуждата да контролира процесите.

Що се отнася до Джобс, неговите методи са по-различни. „Той беше такъв магьосник в свръхмотивирането на хора“, спомня си Гейтс и разказва как го е виждал да „прави заклинания“, след които служителите са като хипнотизирани.

Доказателство за невероятните умения на Джобс да убеждава е и привличането на Тим Кук през 1998 г., който по-късно ще го замени като главен изпълнителен директор на Apple. Въпреки първоначалните си колебания, днешният лидер на компанията се оказва запленен от „начина, по който [Джобс] говореше, и химията в стаята“. 

„Разгледах проблемите на Apple и помислих, че мога да дам своя принос тук. И да работя с него, а това е привилегия за цял живот“, разказа самият Кук в свое интервю. „И така изведнъж си помислих, че го правя. Отивам за това…”

Гейтс-Джобс-Mъск

Отношенията между Гейтс и Джобс са изключително сложни. Мъск и Гейтс обаче също имат своите различия, като само преди месец влязоха в задочен спор помежду си.

През август Гейтс написа публикация в блога си относно електрическите автомобили, казвайки, че те „никога няма да бъдат практично решение“ за подмяна на камиони и превозни средства на дълги разстояния. Мъск отговори на коментарите му в Twitter на 11 септември, заявявайки, че „той няма представа“ от електрическите камиони.

В интервюто за Bloomberg Гейтс признава „огромния принос“ на Мъск и Tesla за борбата с изменението на климата. По негови думи компанията на визионера от Южна Африка е направила нещата качествено и „други автомобилни фирми, виждайки успеха му, ще стъпят на пазара“. 

„Не омаловажавам по никакъв начин необходимостта от повишаване на пазарния им дял [на електрическите превозни средства], но на относителна основа това е много по-лесно от индустриалната икономика, където напредъкът ни е много, много малък“, обърна обаче внимание Гейтс, фокусирайки се върху необходимостта от много по-мащабни усилия срещу климатичните промени.

Гейтс не пести и критиките си към Мъск, който през април определи като „фашистко“ изискването за карантина в Калифорния на фона на пандемичната коронавирусна обстановка, ударила силно автомобилното производство.

„Позицията на Илон е да поддържа високо ниво на скандални коментари“, отбеляза Гейтс тогава, посочвайки, че Мъск няма понятие от ваксини. „Той прави страхотна електрическа кола. И ракетите му работят добре. Така че има право да казва тези неща. Надявам се, че не обърква областите, с които не е наясно“, каза още основателят на Microsoft през юли.

Що се касае до Гейтс, неговият образ също претърпя развитие. В ранните дни на Microsoft той беше известен с това, че поставя високи стандарти за компанията и е много твърд с екипа си. „Със сигурност не бях сладур, когато стартирах Microsoft“, признава милиардерът, който днес се е посветил на филантропия, борба с неравния достъп до образование и здравеопазване.

Коментари: 0