ГЕРБ отхвърли собственото си предложение за член на КЕВР

Парламентът гласува трима нови членове в регулатора, двама от тях са от предишния мандат

ГЕРБ отхвърли собственото си предложение за член на КЕВР

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Парламентът избра трима нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) – Владко Владимиров, издигнат от депутата и председател на НФСБ Валери Симеонов, Димитър Кочков (БСП) и Георги Добрев (ГЕРБ).

Владко Владимиров всъщност е преизбран за член на регулатора за следващ мандат. Кариерата му е свързана с управлението на „Мини Бобов дол“ между 1997 и 1998 г., но преди те да се свързват с бизнесмена Христо Ковачки.

Другият нов комисар е Димитър Кочков, който също е досегашен член на КЕВР и получи подкрепата на 99 от депутатите в зала, нито един не беше против, а 1 се въздържа.

Третият нов член е Георги Добрев, кандидат, издигнат от ГЕРБ. Той бе избран за комисар в областта на икономиката.

Тримата положиха клетви, а процедурата за избор на четвърти ще продължи през септември, заедно с избора на нов председател на КЕВР.

Интересното в процедурата за избор на комисари в КЕВР беше, че от парламентарната група на ГЕРБ не гласуваха „за“ собственото си предложение за пост в ресор „енергетика“ - Валентин Терзийски. Той не получи подкрепата на депутатите като само 3-ма гласуваха „за“, а 113 бяха въздържали се. Името му се свързва Христо Ковачки, защото преди години е ръководил свързани с него топлофикационни дружества.

Депутатите отхвърлиха кандидатурата на Кремен Георгиев, издигнат  от парламентарната група „Воля“ и отново свързван с бизнесмена Христо Ковачки и негови дружества. Друго отхвърлено предложение бе Любомир Денчев, предложение на БСП.

Обещанията, които дойдоха от трибуната са, че всички нови комисари ще търсят баланс между интересите на енергийните дружества и клиентите, ще стимулират развитието на електроенергийния пазар. Сред приоритетите ще са и защита на уязвимите потребители, обединяване на пазарите на електроенергия, развитие на конкурентен гъвкав и устойчив вътрешен пазар.

Коментари: 0