ГЕРБ разшири още кръга от дейности с намалено ДДС

Депутатите от управляващата партия предлагат понижението да влезе в сила от 1 юли и да действа година и половина

ГЕРБ разшири още кръга от дейности с намалено ДДС

Снимка: МС

8476 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Депутатите от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание промените в Закона за ДДС, с които намаляват данък добавена стойност за ресторантите. Това се случва по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който в началото на тази седмица се срещна с представители на бранша и им обеща да удовлетвори исканията им. Те от своя страна обещаха да изсветлят сектора, съгласиха се на по-високи осигуровки и заявиха, че ще използват оставащите в сектора средства, за да укрепят бизнеса си  в кризата, а не да намалят крайните цени.

Едно от тези обещания - по-високият осигурителен праг, се залага сега в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване срез преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. Записва се, че минималните осигуровки за всички служители в секторите "Хотелиерство", "Ресторантьорство", туристическите агенции и всички други дейности, свързани с пътувания и резервации, се вдигат от 610 на 800 лв. В мотивите е записано, че така ще се намали сивата икономика и ще се увеличат приходите в бюджета на ДОО. Няма обаче сметки с колко точно.

В мотивите към законопроекта се посочва, че загубите за бюджета от това намаление за срока му на действие (от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г.) ще е 255 млн. лв. Като тук трябва да се има предвид, че депутатите са решили да включат в диверсифицираната ставка и кетъринга. Т.е. дейността на доставчиците на храни също ще бъде облагана с 9% вместо с досегашните 20%.

ДДС е косвен данък, чиято цел е да обложи крайния клиент, а намаляването му трябва да е пряко свързано с намаление на крайните цени, освен ако търговците не решат да си приберат разликата. Финансовият министър Владислав Горанов многократно публично е заявявал, че в крайна сметка ефектът ще е именно повече печалба за фирмите, а не по-ниски цени за хората. Така смятат и много други икономисти. Бившият финансов министър Симеон Дянков дори обяви намалението като мярка, която ще помогне на богатите собственици на заведения и ресторанти да станат по-богати.

Прави впечатление, че вносителите предлагат да се намали ДДС и за доставката на книги (физически и електронни), включително учебници, детски книги с илюстрации, учебни комплекти, книжки за рисуване и оцветяване). При обявяването на подкрепата за ресторантьорите, Борисов намекна, че и за книгите може да се помисли. Тогава той каза, че за книгите мярката ще е постоянна, за разлика от заведенията. Но от законопроекта се вижда, че това не е така. Изчислената загуба за бюджета от това намаление се изчислява на 20 млн. за година и половина.

Коментари: 0