Държавата увеличава бюджета на безвъзмездната помощ за малките фирми

„Ще предложим да бъде увеличен ресурсът на програмата с минимум 20 млн. лв.“, каза Емил Караниколов

Държавата увеличава бюджета на безвъзмездната помощ за малките фирми

Ресурсът на европейската програмата за малките и средни предприятия ще бъде увеличен с минимум 20 млн. лв. Това каза на брифинга за социално-икономическите държавни мерки на вицепремиера Томислав Дончев и икономическият министър Емил Караниколов.

„Очакваме да предложим да бъде увеличен ресурсът на програмата с минимум 20 млн. лв.“, каза Караниколов и добави, че иска да запазим българската икономика такава, каквато беше преди епидемията.

Припомняме, че според програмата със 173 млн. лева, заделени от европрограма "Конкурентоспособност", ще бъдат подпомогнати малките фирми със спад от поне 20% в оборота.

До момента над 16 хил. са подадените заявления за подкрепа по нея. „Ще държим схемата отворена докато има налично финансиране. Това е начин между 3000 и 10 хил. лв. най бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях“, каза още Дончев.

С програмата държавата осигурява 173 млн. лева грантове за малки и микрофирми, пренасочвайки средства от европрограми. Кандидатстването за безвъзмездната помощ става само по електронен  път през системата ИСУН, а помощта е между 3000 и 10 000 лева.

Коментари: 0