Ваучерите за море – само за хората на „първа линия“ и в държавни бази

Те ще са на стойност 210 лв. за седемдневна почивка

Ваучерите за море – само за хората на „първа линия“ и в държавни бази

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

8762 ~ 3 мин. четене

Една от най-спорните мерки в подкрепа на българския туризъм - държавно финансираните ваучери за почивка на българското Черноморие, в крайна сметка ще се използват само от хората на „първа линия“. А те ще могат да почиват само на държавните бази, а не в частни хотели. Това става ясно от публикувания днес проект на промени в Закона за действията и мерките по време на извънредното положение и за преодоляване на последиците, които се правят чрез преходните и заключителни разпоредби в Закона за ДДС.

Това е по-скоро първоначалната идея на министърът на туризма Николина Ангелкова. В последствие имаше много други предложения за тези ваучери, с различни суми, срок на действие и обхват. 

Първоначално от Министерството на туризма предложиха да има такива ваучери, но те да са само за лекари, полицаи и медицински работници. Никъде в тяхното предложение обаче не беше опоменато за колко дни ще са ваучерите, нито на каква стойност. От НФСБ след това предложиха те да са за 210 лв. и да са за всички хора, които са внасяли осигуровки във фонд „Пенсии“ в последните 8 месеца, депутатът Искрен Веселинов пък предложи ваучерите да се дават на всички лица, които са внасят осигуровки в държавния бюджет.

С днешния законопроект за записано, че ваучерите за почивка ще са за лекарите, медицинските специалисти, служителите на регионалните здравни инспекции, на центровете на спешната медицинска помощ, на Националния център за здравни и паразитни болести, в Министерството на вътрешните работи, както и това на отбраната да получат ваучери. От тях ще могат да се възползват и служителите на Агенцията по социално подпомагане и Националното тол управление. Въпросните ваучери ще са на стойност 210 лв. и ще са за седемдневна почивка.

Хората, които имат право да се възползват от тях обаче ще трябва да почиват в държавните почивни бази, станции и балнеолечебни центрове, става ясно още от текстовете на законопроекта. „Ваучерите може да се ползват еднократно само от вписаните в тях лица в обекти на държавата, в които едноличен собственик на капитала е Националния осигурителен институт, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивни бази на министерствата и ведомствата“, уточняват депутатите от ГЕРБ, които внесоха проекта.

Ваучерите ще са валидни от 1 юли 2020 г. и ще са важат до 30 ноември 2021 г., а местата за настаняване ще си получат парите за реализираните нощувки не по-късно от 20 декември 2021 г. В тях ще са вписани серия и номер, които позволяват неговото индивидуализиране и проследяване, данни за издателя на ваучера, трите имена на получателя, номиналната стойност на ваучера, неговият срок на валидност, както и пояснение, че остатък от стойността му не се възвръща.

Максималният брой лица, които имат право да се възползват от ваучерите, е 70 000. Общият брой на леглата в обектите на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болниците за рехабилитация и балнеолечебните центрове, собственост на държавата и в почивните бази на министерствата и ведомствата, е около 15 000, съобщават от ГЕРБ в мотивите си. Според тях, в случай че всички се възползват от правото си на този вид почивка със своите семейства, това означава, че около 210 000 българи ще почиват на българското Черноморие благодарение на тези ваучери. Пресмятайки броя на леглата в базите, както и продължителността на ваканцията от 7 дни, управляващите са изчислили, че заетостта на тези места за настаняване, само от хората по тази схема, ще е за около 100 дни, което е около 3-4 месеца.

Ваучерите ще се отпечатват от Министерството на туризма по предварителна заявка от съответните ведомства и институции. Санкции за тези, които злоупотребят с ваучерите също са предвидени. Глобата за всички, които го използват не по предназначение, е в размер от 500 до 1000 лв. или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв.

Коментари: 0