ГЕРБ ще търси подкрепа от „Демократична България“ и „Има такъв народ“

Новите министри са предложения на Бойко Борисов и Даниел Митов

ГЕРБ ще търси подкрепа от „Демократична България“ и „Има такъв народ“

Снимка: Архив

Автор: Economic.bg

ГЕРБ-СДС ще потърсят подкрепа от парламентарните групи и партиите, които стоят най-близо идеологически до тях, посочи Даниел Митов, който е номиниран за министър-председател. Той посочи, че най-близки до тях са „Демократична България“. Това стана, след като президентът Румен Радев им връчи мандат за съставяне на кабинет.

Опит за правителство

"Демократична България" ще бъдат поканени на консултации, като тяхно ще решат дали да се отзоват, заяви той. "Ще поканим и групата на „Има такъв народ“. Обмисляме варианти какъв кабинет ще може да се състави."

Той уточни, че неофициални разговори не са били водени и подчерта, че няма да търсят подкрепата на БСП и ДПС.

"Днес обявихме персоналния състав на проектокабинета. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, от първия ден, ако бъде съставен и подкрепен кабинета, да се справим с икономическата и здравната криза. Надявам се, че в българския политически живот може да се върне нормалното държавническо поведение. Кампанията отмина, трябва вече да се работи, има нужда от стабилен кабинет, и то бързо", коментира още номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС и окачестви проектокабинетът като "амалгама от опит, приемственост и обновление".

ГЕРБ/СДС няма да бавят процедурата излишно, коментира Даниел Митов дали ще могат в рамките на 7-дневен срок да влязат в преговори с посочените от него партии и да съставят евентуален кабинет. „Не сме водили неофициални разговори с никой, ще водим официални“, каза кандидат-премиерът на ГЕРБ Даниел Митов.

Персоналният състав на кабинета е продукт на обсъждане между мен и г-н Борисов, каза още Митов.

Коментари: 0