Туристите ще имат няколко опции за влизане в България

Министерството на туризма най-после предложи какви да са вариантите

Туристите ще имат няколко опции за влизане в България

Снимка: Министерство на туризма

С наближаването на летния сезон, Министерството на туризма обмисля възможни варианти за облекчено влизане на туристи в страната. Опциите са три – сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела. Това заяви министърът на туризма в оставка Марияна Николова по време на среща с представители на туристическия бранш и контролните органи във Варна.

По думите ѝ до края на седмицата се очаква Министерство на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии за влизане в България.

"Разчитам на здравните власти и тяхното решение, така че за майските празници да имаме посещения", уточни Николова, като добави, че е важно заетите в сектора, които желаят, да бъдат ваксинирани навременно, имайки предвид наближаващия летен туристически сезон. Към момента 86 хил. работещи в сектор туризъм вече са заявили желание да им бъде поставена ваксина.

Политиката за зелен сертификат за пътуване и за отваряне на зелени коридори ще продължи, като и това лято приоритет остават основните структуроопределящи пазари и съседните страни, заяви Николова. За да бъде облекчено влизането на румънски туристи, ваксинационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от ЕК.

„Смятам, че взетите навреме мерки ще привлекат повече хора в местата за настаняване, заведения, СПА звената както по Българското Черноморие, така и във вътрешността на страната“, поясни още министърът в оставка.

Добрата новина за туристическия сектор обаче вече закъснява, тъй като съседна Гърция вече обяви какви ще са вариантите за влизане в страната това лято, с което внесе яснота в бранша и привлече чуждестранните туристи. 

От съобщение на ресорното ведомство стана ясно още, че сключените договори за наеми и концесии на плажове, са 135, от които 96 са неохраняеми. Най-много неохраняеми ивици има в област Бургас. Там те са 49, а в област Варна са 28, в област Добрич - 19. За неохраняемите плажове областните управители ще осигурят задължителните дейности за водно спасяване, заключи министърът на туризма.

Коментари: 0