Германия ще „позеленява“ с €86 млрд. инвестиции в железниците

Сделката е част от по-мащабен проект за подобряване на инфраструктурата на страната и намаляването на въглеродните емисии

Германия ще „позеленява“ с €86 млрд. инвестиции в железниците

Снимка: pexels.com

2084 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Във вторник правителството на канцлера Ангела Меркел подписа с Deutsche Bahn десетгодишен договор за модернизиране на релси, мостове и мотриси, също и за изграждането на по-голяма инфраструктура за електрическите влакове. Проектът е на стойност 86 млрд. евро, като една от целите е пътуването с влак да привлече хората, които сега използват автомобили и самолети.

Правителство ще финансира с 62 млрд. евро проекта, а държавната Deutsche Bahn ще даде останалите 24 млрд. евро, пише Bloomberg.

„Ще бъде десетилетието на железопътните линии“, заяви министърът на транспорта Андреас Шеер на церемония в Берлин.

Тази инвестиция от страна на държавата е част от по-мащабен проект за подобряване на инфраструктурата на Германия и за намаляване на въглеродните емисии на страната, особено от транспорта и производството на електроенергия. Други мерки, обявени като част от климатичния пакет през септември, включват по-високи данъци за вътрешните полети, както и безвъзмездни средства и отстъпки за повишаване на енергийната ефективност на жилищата.

Тази седмица правителството ще търси решение по следните теми: компенсации за енергийните услуги, за да се спрат електроцентралите с лигнитни въглища, както и по отношение на автомобилната индустрия, за която трябва да се реши дали да получи финансова помощ за прехода ѝ от превозни средства с изкопаеми горива към електрически коли.

През последните години Deutsche Bahn е подложена на натиск за подобряване на точността и стандартите за обслужване, тъй като стареещите влакове не успяват да отговорят на нуждите на нарастващия брой пътници. Понастоящем само 58% от релсите са предназначени за електрически влакове, а на дълги разстояния около 76% от мотрисите успяват да спазват разписанието си по данни за 2019 г., което е увеличение с 1 процентен пункт спрямо година по-рано.

Пътуването с влак замърсява с по-малко в сравнение с използването на самолети или автомобили. След като правителството нареди намаление на стойността на билетите, Deutsche Bahn въведе 10% намаление от 1 януари за цялата страна.

До 2030 г. големите градове в Германия ще бъдат свързани с влакове, които пътуват през интервали от 30 минути.

Коментари: 0