Airbus Beluga XL вече е в небето

Огромният самолет направи първия си оперативен полет

Airbus Beluga XL вече е в небето

Снимка: S. Ramadier/Airbus

17436 ~ 1 мин. четене
Един от най-горещо очакваните самолети в света, Airbus Beluga XL, вече е в употреба, като направи първия си оперативен полет на 9 януари 2020 г.

Beluga XL - първият от шестте произведени самолета - ще бъде един от най-големите зверове в небето, пише CNN.

Няма да можете да пътувате с него, но Beluga ще играе решаваща роля в изграждането на много от търговските пътнически самолети, с които всички ние ще летим през следващите десетилетия.

Суперсамолетът за транспорт на товари е проектиран от Airbus, за да пренася своите компоненти за самолети между европейските производствени площадки и крайните си монтажни линии в Тулуза, Хамбург и Тиендзин.

Beluga XL е наследник на Beluga, или Airbus A300-600ST, който работи от 1995 г. Дизайнът му е адаптиран от самолет A330, като инженерите на Airbus намаляват пилотската кабина и добавят огромен товарен багаж върху фюзелажа, за да създадат отличителната му форма. Корпусът на XL е с шест метра по-дълъг и един метър по-широк от оригинала.

Отличителната форма на самолета му спечели прозвището „летящият кит“, поради силната му прилика с арктическия бозайник - белугата.

Осен привлекателен, дизайнът е и функционален. Огромният товарен отсек е достатъчно голям, за да може да превози две крила на A350 наведнъж (старата Beluga може да транспортира само едно), а носът, подобен на китов, подобрява аеродинамичната ефективност на въздухоплавателния съд.

Beluga XL се задвижва от два двигателя Rolls-Royce Trent 700, които, както и крилата, се използват и при A330.
Коментари: 0