Столичната община планира зони без автомобили в града

Засега няма конкретни предложения, а централната част на града може да бъде забранена и само за замърсяващи автомобили

Столичната община планира зони без автомобили в града
4580 ~ 2 мин. четене

Столичната община разработва план за въвеждане на нискоемисионни зони в града. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по екология на столицата Йоанна Христова. Става въпрос за централните части на столицата, в които или няма да могат да влизат замърсяващи превозни средства, или въобще ще бъдат забранени за коли.

„Това биха могли да бъдат и зони, които са освободени изцяло от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи. Всичко зависи от ефекта, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух“, обясни тя.

Преди дни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков също коментира предложението като обясни, че всеки автомобил след проверка ще получава съответния стикер за това какви вредни емисии отделя. „Столична община дори вече е готова със система, която да наблюдава влизането на такива автомобили в центъра на града. Има около 90 камери, монтирани на всички входно-изходни артерии", каза Зарков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че измененията в закона трябва да се случат до 2021 г. като се предвижда нискоемисионната зона да бъде "Синята зона" в София.

По думите на Христова при одобрение това ще е една от мерките в новата „Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021-2026 г.“, съобщава БГНЕС.

Идеята на Столична община за ограничаването на някои автомобили в центъра на града е стара. За нея се говори още от 2018 г., когато се обяви, че създаването на зоните е залегнало в проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г. Тогава обаче мярката не беше обвързана с финансиране и промени в нормативната уредба.

Коментари: 0