Китайското присъствие в Африка расте

Влошилите се отношения със САЩ тласкат частните китайски инвеститори към Черния континент

Китайското присъствие в Африка расте

Снимка: Unsplash

Краят на 2019 г. даде начало на увеличаването на китайските частни инвестиции в Африка, пише Quartz в свой анализ по темата. Това се случва вследствие на влошените отношения между азиатската страна и Съединените щати, поставили под въпрос бъдещето на китайската технологична индустрия.  

Пекин призова за преминаване от публични към частни инвестиции в Африка. Така някои фаворити от китайския технологичен сектор, като Opera, Huawei, Transsion и StarTimes се появиха победоносно на континенталните пазари. 

Платежната услуга Opera например, оперираща в Нигерия, събра безпрецедентните 170 милиона долара за два кръга на финансиране миналата година, водени предимно от китайски инвеститори. Анализаторите смятат, че компанията има капацитета да изгради супер екосистема, не много по-различна от тази на китайския гигант WeChat. 

2020 г. идва с обещанието за по-динамичен набор частни инвестиции в Африка, след като 2019 г. се оказа добра за по-традиционните бизнеси, в сферата на финтех и телефони.  

Китай стартира борсата Star Market, считана за алтернатива на американския NASDAQ, чиято цел е да подкрепи местните технологични звезди. Именно на нея най-големият търговец на мобилни телефони в Африка – китайската компания Transsion, набра 400 млн. долара в своето IPO през септември. Компанията е известна с това, че е базирана в Шънжън, но на практика никога не е развивала бизнес в родината си, а в Африка. 

Много други играчи, одобрени за листване на Star Market, са се насочили също към Африка. Впечатление прави, че сред тях има много компании, развиващи се  в сферата на биохимията и биотехнологиите. Този тренд не е изненада предвид, че на Черния континент се наблюдава висока честота на тропически болести и населението там се нуждае от решения в тази посока. Условията там на практика превръщат Африка в един от най-жизнеспособните пазари в сферата. 

Пред компаниите за лицево и речево разпознаване, използващи изкуствен интелект, също се разкрива широк хоризонт в посока Африка пред започващото десетилетие. Голяма част от AI решенията на континента са продадени от (полу) частни китайски технологични компании на африканските правителства. Расте интересът към частния сектор. 

Базираната в Пекин Speechocean е специализирана в обучението на софтуер за разпознаване на глас за някои от най-големите технологични компании в индустрията и има желание да разшири бизнеса си, включвайки повече африкански езици. 
Коментари: 0