Германия предлага страните от ЕС да плащат данък \"бежанец\"

Германският министър на финансите изрази готовност да се въведе налога, дори ако не бъде подкрепен от всички държави в съюза

Германия предлага страните от ЕС да плащат данък \
3665 ~ 1 мин. четене

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле съобщи за необходимостта от нови данъци за набиране на средства за борба с бежанската криза, пише Deutsche Welle. Той предлага да се въведе общоевропейски допълнителен данък върху бензина, като подчерта, че решението не следва да бъде застрашено поради липсата на средства.

"Ние трябва да възвърнем контрола по външните граници на Европейския съюз. Трябва да преговаряме на европейско ниво, защото се налага проблемът да бъде решен в краткосрочен план" - каза Шойбле в интервю за Suddeutsche Zeitung.

Той изрази готовност да се въведе такъв данък, дори ако не бъде подкрепен от всички страни в ЕС. Според ръководителя на Министерството на финансите, ако страните в Европа са готови да въведат тази мярка, могат и да се обединят в коалиция.

В допълнение, Шойбле призова за създаването на правна рамка за използването на армията при извънредни ситуации, като подчерта, че тази възможност имат повечето европейски страни, а германските органи по закон могат да разчитат само на силата на полицията, която може да се окаже недостатъчна.

Фактът, че Европа се оказа неподготвена за наплива на бежанци, коментира наскоро и германският канцлер Ангела Меркел. Въпреки това, тя се противопоставя на мерките за затваряне на границите, до които вече прибегнаха някои европейски държави. По думите и, свободата на движение до известна степен определя съдбата на еврозоната.

Подкрепи Economic.bg