Загадъчният и непознат Сатурн

Апаратът Касини на НАСА засне удивителни кадри на бури и невероятни явления на планетата с пръстените

Загадъчният и непознат Сатурн

Снимка: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

4844 ~ 2 мин. четене

Сатурн се слави с най-величествените планетни пръстени в Слънчевата система, но не само те правят този красив газов гигант уникален. Сатурн също е най-отдалечената планета от Земята, която можем да видим с просто око. От 746 милиона мили, обаче, не можем да наблюдаваме Сатурн както го прави космическият апарат Касини на НАСА, който е в орбита около планетата с пръстените от 2004 г. насам.

Докато някои от снимките от Касини обрисуват Сатурн като спокоен гигант, плаващ в пространството, други разкриват динамичния, бурен характер на ветровитата му атмосфера.

Ето една колекция на някои от най-невероятните изображения, хванати от Касини (Cassini) досега, представени от НАСА и Бизнесинсайдър.

Слънцето е точно зад Сатурн на тази снимка, заснета от 1.3 милиона мили. Светлината от Слънцето преминава през пръстените на Сатурн, разкривайки невижданият преди E пръстен, който е най-слабият и най-външен пръстен.

На тази снимка се виждат детайлно четирите вътрешни пръстена на Сатурн. Най-близо до планетата е D пръстенът, а разширявайки се навън са следващите – С, В и А пръстени. Всеки пръстен се отделя с тънък, свободен процеп.

Това изображение показва Северния полюс на Сатурн.

На тези две снимки Касини е заснел ураган над Сатурн със скорост на вятъра над 330 мили в час.

На северния полюс има и електрически бури.

През 2010 г. северното полукълбо на Сатурн е застигнато от неочаквана буря. В рамките на няколко месеца бурята се разраства до невероятна маса газ, показан на снимката в оцветените оранжеви петна около цялата планета.

Всъщност цветът на бурята е бял, което обяснява защо учените наричат Сатурн „голямото бяло петно”. Те смятат, че подобни бури се образуват всяко лято на северното полукълбо на Сатурн, което се равнява на всеки 30 години на Земята. Но това петно се е появило десетилетие по-рано, по необясними причини.

А тези завъртулки по южното полукълбо са всъщност гигантски вихри в един от най-активните региони на Сатурн, наречен "Алеята на бурите", където бушуват бури от пристигането на Касини през 2004 г. и досега непрестанно.

Това изображение в естествени цветове, заснето от 621,000 мили, разкрива мистериозна промяна в цвета на Сатурн от север на юг от синьо към златно. Учените не са сигурни защо това се случва.

И накрая – погледнете това миниатюрно петно на снимката, обозначено със стрелката. Това е Земята, заснета до Сатурн. Върху Сатурн може да се наложат 764 планети с размерите на нашата.

Подкрепи Economic.bg