\"Германия се нуждае от имигрантите\"

Волфганг Шойбле, министър на финансите на Германия

\
Имигрантите са полезни за страната и политиците трябва да обясняват по-добре, че всички печелят от това. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в отговор на надигането на ново движение, враждебно на притока на имигранти мюсюлмани, предаде Ройтерс.

Броят на хората, поискали убежище в Германия - голяма част от тях от Сирия - тази година се е увеличил повече от два пъти, до около 200 000 души, а нетната имиграция е на най-високото си равнище от 20 години. Много германци се безпокоят за цената на това и се страхуват, че бежанците ще им отнемат работата.

Внезапният възход на движението ПЕГИДА („Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада”), което миналата седмица организира в град Дрезден антиимигрантски митинг с 17 500 участници, принуди законодателите да реагират.

„Светът е по-отворен, а имиграцията е от полза за всички. Точно както милионите бежанци и прокудени ни помогнаха да възстановим страната след Втората световна война, така се нуждаем от имигрантите и днес”, отбеляза Шойбле пред електронното издание на в. „Билд”, отговаряйки на въпрос за популярността на ПЕГИДА.

Разбира се, че трябва да живеем заедно с имигрантите. Това ще промени всекидневния ни живот, но няма да го влоши, а по-скоро ще го подобри, отбеляза министърът.

Шойбле заяви, че политиците са длъжни да обясняват по-добре промените в ежедневието и повтори изказване на президента Йоахим Гаук, който миналата седмица каза, че хората не бива да се страхуват. Хората с право се плашат от ислямисткия тероризъм, но не бива да се боят от исляма, каза министърът.
Коментари: 0