Германия се нуждае от поне 260 000 нови работници годишно

Страната трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани служители

Германия се нуждае от поне 260 000 нови работници годишно

Снимка: Pixabay

3998 ~ 1 мин. четене

Германия ще се нуждае от поне 260 000 нови работници годишно до 2060 г., за да посрещне недостига на работна ръка, причинена от демографския спад. Това сочи проучване на Фондация „Бертелсман”, публикувано във вторник, съобщава Deutsche Welle.

Тъй като притокът на хора от ЕС вероятно ще намалее, повече от половината от допълнителните работници ще трябва да идват от страни извън Европа. „Днес твърде много малко квалифицирани работници от трети страни имигрират в Германия”, казва Йорг Дрегер, главен изпълнителен директор на Фондация „Бертелсман”. Така поне 146 000 от необходимите работници ще трябва да дойдат от държави, които не са членки на ЕС.

В бъдеще ще емигрират по-малко граждани на ЕС като това отчасти се дължи на факта, че южните страни са преодолели икономическата си криза, пишат германси медии. Според проучването 114 000 души годишно ще трябва емигрират от други страни от ЕС, но демографските фактори и икономическите проемени в рамките на 28-членния блок ще намалят стимулите за работниците да се установят и работят в Германия.

Поради застаряващото население, работната сила в Германия намалява с 1/3 или около 16 милиона души до 2060 г. Липса на имиграциция, недостигът на работна ръка може да окаже опустошително въздействие върху четвъртата по големина икономика в света.

Официалните данни показват, че само 38 000 работници са дошли и са останали в Германия през 2017 г.

Резултатите от проучването сочат още, че Германия трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани работници, както и да разработи по-стабилни програми за интеграция.

Подкрепи Economic.bg