Германия вече получава близо половината си енергия от ВЕИ

Делът на вятъра, слънцето и биомасата се увеличава за сметка на въглищата, показва проучване на Fraunhofer

Германия вече получава близо половината си енергия от ВЕИ

Снимка: Unsplash

2282 ~ 2 мин. четене

Делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на Германия се е увеличил с 5.4 процентни пункта през миналата година до 46%. Това показват данни от най-голямата европейска служба за научни изследвания и разработки, Fraunhofer.

Най-голямата европейска икономика си е поставила за цел ВЕИ да осигуряват 65% от енергийния си микс до 2030 г. Също така иска да изостави ядрената енергия до 2022 г. и планира правилно дългосрочно излизане от въглищата.

От цялата произведена енергия в Германия през миналата година (515.6 тераватчаса (TWh), слънчева, вятърна, биомаса и водноелектрическо производство създават 237.4 TWh, сочат данните на Fraunhofer.

Зелените мощности са се повишили със 7% спрямо предходната година, подпомогнати от продължаващото разширяване на капацитета, пише Reuters.

Изгарянето на въглища е произвело 150.9 TWh през миналата година, което се равнява на 29% от общия пазар. През 2018 г. делът им беше 38%.

Производството на електроенергия от изкопаеми горива е спаднало, тъй като зелената енергия има приоритет при присъединяването към мрежовата система на Германия. В същото време търсенето на електроенергия намалява заради мекото време и повишаването на енергийната ефективност.

Цената на задължителните квоти за въглеродни емисии, покриващи производството на въглища за производство на енергия, също се е повишила с 57% до 24.8 евро на тон, показват данните от проучването.

Миналата година произведената вятърна енергия е достигнала 127.2 TWh, като заема 24.6% дял от общата комбинация.

Соларните панели са произвели 46.5 TWh, което е с 1.7% повече от година по-рано, за да дадат на слънцето 9% пазарен дял. Производителите на биомаса са генерирали 44.4 TWh, или 8.5% дял от пазара, докато водноелектрическите централи са произвели 19.2 TWh (3.8% дял).

Зелените скептици твърдят, че по-високата производителност отразява благоприятните метеорологични модели и не доказва напълно приноса на „зеления“ сектор за осигуряване на енергийни доставки, пише Reuters.

Коментари: 0