Германия забрани услуга на Uber

Според съда във Франкфурт тя \"не отговаря на местното законодателство\"

Германия забрани услуга на Uber
168 ~ 1 мин. четене
Германски съд сложи край на една от услугите за споделени пътувания на Uber в Германия. Франкфуртският съд забрани приложението Uber Pop в цялата страна, а причината е, че "не отговаря на местното законодателство".

На компанията е забранено вече да предлага пътувания без водачите на автомобилите да имат съответните разрешителни, обясни съдията Рихтеп Йоахим Никел, цитирана от немското издание Spiegel.

От компанията настояват, че услугата само свързва хора, които споделят общо пътуване и заради това правилата на таксиметровите услуги не трябва да важат.

Според съда обаче може достатъчно ясно да се види, че става дума за бизнес с превози. Магистратите обръщат внимание на това, че компанията превозва пътници без водачите й да са минали през процедура за признаване на това право и да са получили разрешително.

В България Uber оперира от края на 2014 г. с услугата си Uber X. Разликата между нея и Uber Pop e в изискванията към превозните средства, като X е със завишени изисквания и съответно по-високи цени от Pop.

Uber оперира в над 200 големи градове по света, сред които Париж, Брюксел, Барселона и над 50 американски града. В Германия услугата се предлага в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Дюселдорф, като има планове за още седем германски града.
Коментари: 0