Германската икономика избегна рецесията, но остава в застой

Ръстът през последното тримесечие на 2018 г. е едва 0,1%

Германската икономика избегна рецесията, но остава в застой
640 ~ 1 мин. четене
Германската икономика остава в застой през последното тримесечие на миналата година, избягвайки рецесията само с най-малкия възможен ръст след свиването през юли-септември за първи път от 2015 г. насам.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в най-голямата икономика в Европа не се е променил през тримесечието, съобщи в четвъртък Федералната статистическа служба, отчитайки 0.1% ръст.

Германските компании се борят с охлаждащата се световна икономика и търговските спорове, предизвикани от политиката на САЩ „Америка на първо място” на Доналд Тръмп. Рискът Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка през март само добавя още повече несигурност.

С непроменен растеж през четвъртото тримесечие, икономиката избяга от рецесията - която се отчита при две или повече последователни тримесечия на отрицателен растеж - след като се сви с 0,2% през третото тримесечие.

Икономиката на Германия е нараснала с най-ниския си темп за пет години през 2018 г. Очаква се растежът да се свие до 1% през тази година и страната да се сблъска с бюджетен недостиг от около 25 милиарда евро до 2023 година.
Подкрепи Economic.bg