Apple ще продава в Германия само iPhone с чипове на Qualcomm

Заради съдебна забрана

Apple ще продава в Германия само iPhone с чипове на Qualcomm

Снимка: Pixabay

Apple Inc заяви в четвъртък, че ще възобнови продажбата на по-стари модели на iPhone в магазините си в Германия, което й беше забранено миналата година. Продаваните модели ще са само с чипове от Qualcomm Inc, която е в глобална правна битка срещу компанията от Купертино,предава Ройтерс. 

Apple заяви, че няма "избор", освен да спре да продава старите модели с чипове от Intel Corp. в Германия, за да се придържа към съдебното решение по делото за нарушение на патент, което Qualcomm спечели срещу Apple в страната през декември.

Qualcomm, най-големият доставчик на мобилни чипове в света, съди Apple в Германия, твърдейки, че някои по-стари модели iPhone 7 и iPhone 8 са нарушили патентите на Qualcomm около т.нар. проследяване, което помага на мобилните телефони да пестят батерия, докато изпращат и получават безжични сигнали. 

Предполагаемото нарушение на патентите произтичаше не от чипове на Intel, а от още един доставчик на Apple - Qorvo Inc - чийто чип присъства само в по-старите телефони с Intel модеми.

Съдът уважи иска на Qualcomm и забрани продажбите на някои модели iPhone, които са използвали модемните чипове на Intel, което накара Apple да изтегли устройствата от своите 15 магазина в Германия и онлайн магазина си в страната.

Забраната е победа за Qualcomm в юридическата битка с Apple, коментира Ройтерс.

Производителят на iPhone твърди, че Qualcomm се занимава с незаконни практики за лицензиране на патенти, за да защити монопол върху така наречените модемни чипове, които свързват мобилните телефони с безжичните мрежи за данни. Qualcomm, от своя страна, твърди, че Apple е нарушила патентите й. Голямо дело между двете компании по казуса ще се гледа в САЩ през април.

През 2016 г. Apple започна да използва модемните чипове на Intel след години на използване на чипове изключително от Qualcomm. В миналогодишните модели на Apple технологичният гигант отхвърли чиповете на Qualcomm напълно в полза на Intel.

По-новите iPhone модели с Intel чипове остават в продажба в Германия.
Коментари: 0