Германските инвестиции в България за половин година са €130 млн.

Най-бързо развиващите се сектори са IT, автомобилостроене и машиностроене

Германските инвестиции в България за половин година са €130 млн.
Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 г. Ако тази тенденция се запази, ще отчетем двоен прираст на инвестициите от Германия в нашата страна. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на Източногерманския икономически форум в Бад Заров, съобщиха от пресцентър на Министерството на икономиката.

Форумът е едно от най-значимите събития в региона, в което участват над 100 от най-големите компании от тази част на Германия, а България за първи път е поканена да участва на такова ниво. Видеообръщение към участниците отправи канцлерът Ангела Меркел, а в сесиите участваха министри на федерално и провинциално ниво.

„България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 милиарда евро, а значителна част от тях са направени от германски компании“, посочи Манолев. „Страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, едни от най-ниските данъци в Европа и редица насърчителни мерки за стратегически инвеститори. Всичко това се оценява от чуждестранните компании и интересът към страната ни осезаемо расте“, допълни той.

Манолев се спря и на някои от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика - информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и др. „Оптимистичен сигнал е, че подобни сектори с висока добавена стойност се утвърждават като двигатели на българската икономика“, каза зам.-министърът и подчерта, че в повечето от тях оперират и германски компании.

Основен акцент в изказването на Манолев бе нуждата от задълбочаване на интеграционните процеси в сферата на икономиката на ниво Европейски съюз. „Днес Европа вече изостава в редица отрасли. За всяка отделна страна от ЕС е много трудно да бъде конкурент на глобалния пазар, но заедно можем да запазим мястото на Съюза на глобален лидер в редица отрасли“, коментира той и припомни, че ключовото послание на Българското председателство на ЕС е било обединението.

През 2019 г. бизнес делегация от една от източните провинции на Германия ще посети България за проучване на възможностите за инвестиции и стартиране на общи проекти с български предприятия. Това бе договорено на среща на Манолев с Хари Главе, министър на икономиката на федерална провинция Мекленбург Предна Померания. Двамата се договориха още да се търсят възможностите за по-активно сътрудничество между България и провинцията, както и организиране на целеви събития за промотиране на възможностите за инвестиции у нас. Обсъдено бе и сътрудничество в областта на научните изследвания, технологиите и иновациите - разработване на съвместни проекти и запознаване с германския опит при взаимодействието между наука и бизнес и прилагането на научните постижения и изследвания в реалната икономика. Икономическият зам.-министър се срещна и с потенциални инвеститори и компании, които развиват дейност в страната ни.
Коментари: 0