Германският външен министър призова за преразглеждане на отношенията със САЩ

Зигмар Габриел констатира, че под ръководството на Тръмп страната се е дистанцирала от ЕС

Германският външен министър призова за  преразглеждане на отношенията със САЩ
632 ~ 1 мин. четене

Външният министър на Германия Зигмар Габриел призова днес за преразглеждане на външната политика на страната и в частност в отношенията ѝ със САЩ заради оттеглянето на Вашингтон под ръководството на Доналд Тръмп от ролята на „надежден гарант за западната мултилатералност”, предаде ДПА.

В реч в Берлин пред форум по външната политика Габриел констатира, че под ръководството на Тръмп САЩ са се дистанцирали от ЕС и сега възприемат Европа като „конкурент и даже понякога като противник”. Германският първи дипломат отбеляза, че интересите на Германия и САЩ вече не винаги съвпадат и като пример даде санкциите на САЩ срещу Русия, които според критици вредят на европейски компании.

В речта си Зигмар Габриел предупреди, че ако Тръмп реши да извади страната си от ядреното споразумение с Иран, ще възникне риск от въоръжен конфликт в периферията на Европа. Той каза още, че обещанието на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е непродуктивно. „Европейският съюз може да оцелее само ако определи своите интереси и прояви своята сила”, заключи министърът на външните работи на Германия.

Подкрепи Economic.bg