Глобалните инвестиции се сринаха с 50%

Единствено Китай е печеливш от създалата се ситуация около коронавирусната пандемия

Глобалните инвестиции се сринаха с 50%

Снимка: БТА

Глобалните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели с 49% през първата половина на 2020 г. спрямо същия период на предходната. Според доклад на ООН, цитиран от Reuters, за цялата година спадът се очаква да бъде 40%, като прогнозата е водена от опасенията от дълбока рецесия, каза във вторник.

Потокът от преки чуждестранни инвестиции към европейските икономики за първи път е отрицателен, сривайки се до -7 млрд. долара от 202 млрд. долара година по-рано. В САЩ потоците са паднали с 61% до 51 млрд. долара.

Глобалните ПЧИ са паднали, тъй като мултинационалните компании отлагат инвестициите, за да запазят паричните средства, се казва в доклада.

„Спадът е по-драстичен, отколкото очаквахме за цялата година“, каза Джеймс Джан, директор на инвестиционното и корпоративното подразделение на UNCTAD. Очаква се потоците да намалеят с 30 до 40% тази година и „умерено“ през 2021 г. - с 5 до 10%, каза Жан.

Цифрите обхващат трансграничните сливания и придобивания, новите инвестиционни проекти „на зелено“ и сделки за финансиране на проекти.

Най-тежко са засегнати индустриалните държави, които обикновено представляват около 80% от глобалните транзакции, като потоците са паднали до 98 млрд. долара - ниво, наблюдавано за последно през 1994 г., се казва в доклада.

Потоците ПЧИ са намалели най-много в Италия, САЩ, Бразилия и Австралия.

„Китай променя тази тенденция“, каза Джан. „Техните ПЧИ остават относително стабилни. През първата половина на годината спадът беше наистина скромен и всъщност според последните данни, за първите 9 месеца общо тази година ПЧИ в Китай са се увеличили с 2.5%“, каза той.

Най-големите инвестиции в Китай са в услугите за електронна търговия, специализираните технологични услуги и изследвания и разработките.

Коментари: 0