Арт проектът „Отвъд стените“ насочи всички погледи към Истанбул (снимки)

Инициативата на френския художник Saype, който превръща огромни площи в платно, изобразяващо две преплетени ръце

Арт проектът „Отвъд стените“ насочи всички погледи към Истанбул (снимки) 3 Снимки

Снимка: БТА

Истанбул e осмата спирка на проекта „Отвъд стените“, инициатива на френския художник Saype, който превръща огромни площи в платно, изобразяващо две преплетени ръце.

 

Като част от проекта, стартиран през 2019 г., той рисува преплетени ръце на различни места по света, за да „символично създаде най-голямата човешка верига в света“. Стените в съзнанието ни са „измислени прегради“, казва той.

„Отвъд стените“ има за цел да създаде най-голямата символична човешка верига по света, популяризираща ценности като сплотеност, доброта и отвореност към света. В Истанбул тази стъпка свързва Европа с Азия: едното произведение на изкуството е създадено в университета Боазичи в европейската част на Истанбул, друго е на плаваща платформа, дълга 80 метра, носеща се по водния път на Златния рог в Истанбул, а третата картина е в Бейкоз на азиатския континент.

„Търсим символика, история на всяко място, което изберем. Истанбул е точката, където се срещат различни култури, Изток и Запад. Физически това е единственото място, където се срещат два континента. Беше немислимо проектът да не дойде в Истанбул", допълва той.

За проекта си той използва екологична техника за боя, която му позволява да прави гигантски стенописи върху тревата. За период от няколко години той ще направи спирки в 30 града. Saype казва, че изкуството е много важен инструмент в комуникацията. "Мисля, че можем да преодолеем препятствията, пред които сме изправени, само ако действаме заедно."

Предишни спирки за проекта бяха Париж, Андора, Женева, Берлин, Уагадугу, Ямусукро и Торино.

Коментари: 0