Здравните власти ще узаконят безотговорното поведение на българските „управници“

Според доц. Ангел Кунчев управляващите трябва да бъдат извадени от списъка с хора, които да са под карантина

Здравните власти ще узаконят безотговорното поведение на българските „управници“

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна.

Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за „Свободна Европа“. Повод за промяната става скандалът с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, които за разлика от „нормалните“ хора бяха държани само часове под карантина, докато разпоредбите на здравния министър изискват 10 дни за контактни лица и 14 дни за хора с положителна проба.

Според Кунчев заповедта трябва да бъде прецизирана, като в нея бъдат описани длъжности-изключения, при които ще бъде възможно изолацията да бъде отменена. "Сега аз съм в карантина, представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?", пита инспекторът.

Припомняме, че прекратяването на изолацията на министър-председателя беше отменено от столичното РЗИ само ден, след като той се самоизолира заради контакта си със зам.-министъра Николай Нанков. А само ден след отмяната на карантината Борисов се оказа с положителна проба. Заради този скандал оставка подаде директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев, който опита да оправдае решението си с разпоредби, за които Здравното министерство заяви, че не съществуват.

Сега вече ще се изготвят такива, за да могат „управниците“ да се движат свободно, макар и да има опасност те да са с положителни проби и да заразяват други хора. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов в най-тежките моменти на кризата се движеше из страната с джипа, разговаряше с различни хора из страната без маска и постоянно вози в джипа си членове на правителството, въпреки че всички знаят за високата вирулентност на Covid-19.

Президентът Румен Радев от своя страна заяви, че няма да отмени планираните си срещи, въпреки че броят на заразените почти се удвоява всеки следващ ден. Той също избегна карантината, като си прави регулярно тестове.

И вместо да се ограничат подобни прояви на „управниците“, държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев просто ще ги узакони.

Коментари: 0